Traditionerna hålls vid liv på Hempan

nyheter

2021-11-28 En vintrig dag med en färgad horisont var dagens inramning av Marknadsdagen på Hembygdsgården i Strömsund. Första Advent med massor av ljus och fägring med Luciatåget.

Det är härligt att gamla traditioner hålls vid liv. Så är det på Strömsunds vackra Hembygdsgård som idag den första advent lockade folk till marknad. Ett arrangemang av Hembygdsföreningen, Köpmanna och Rotary. Rotary stod som alltid värd för årets Luciatåg. Den 13 december kommer Lucian att krönas i Strömsunds kyrka, uppger Tommy Persson som håller i arrangemanget.

På Hembygdsgården hade många knallar samlats, det var brasor lite var stans på området och trots kylan var det väldigt många som besökte området. Dagen är väl i första hand en stor upplevelse för barnen som fick åka med en av Räddningstjänstens brandbilar runt på byn. Hörde påslagna sirener och blinkande ljus. Medan andra fick en ridtur på området. Spännande värre.

Jan-Åke Stener från Strömsund, Stentradition, visade upp vackert gjorda hantverk av olika de slag.

Jeanette Strömberg och Mikael Hallberg, Moj Deli, från Sundsvall bjöd på en smakupplevelse utöver det vanliga. Jeanette och Mikael besöker 3-4 marknader i veckan med sina delikata charkuterier.

Elever från klass 8 B, Vattudalsskolan, sålde hembakat för att dra in pengar till klasskassan. De hoppas kunna åka till Spanien eller Grekland för pengarna.

Café Tomten hade öppet  under dagen och givetvis fanns det kolbullar att köpa på området som stektes över öppen eld i timmerkojan. Det fanns något för alla, och inte att förglömma de smakrika hantverken, rökt fläsk och kött, getmese och getost och tunnbröd direkt från ugnen. Ja det var ett gott utbud.

Det finns som sagt inte så många gamla traditioner kvar i samhället och därför är det tacknämligt att det finns ideella krafter som jobbar för att de ska leva vidare, de lyser faktiskt upp våra mörkaste dagarna.

Text: Barbro Ericson

Foto: Cathrine Blixth

Se flera foton i vår Galleria, klicka på länken https://affarsnyttnorr.se/galleri/julmarknad-pa-hembygdsgarden-i-stromsund-28-11-foto-cathrine-blixt/

affarsnyttnorr