Strömsund lockar holländare med digital emigrantmässa

nyheter

2021-02-12 I tio års tid har Strömsunds kommun deltagit på Europas största emigrantmässa i Nederländerna. När mässan i år ställer in på grund av pandemin ställer Strömsund om och bjuder istället in till en digital mässa. Närmare 50 holländare har anmält sig till eventet 13 och 14 februari.

Det är Heja Strömsund, projektet där kommunen och det lokala näringslivet samverkar för att öka inflyttningen och säkra kompetensförsörjningen, som står bakom satsningen på en digital emigrantmässa. Eventet sker samma helg som den populära emigrantmässan i Nederländerna, som i år är inställd på grund av pandemin. Där har kommunen medverkat i tio års tid och är numera en välkänd och populär utställare.

  • Vi har fokuserat mycket på det personliga mötet. Besökarna har uppskattat att vi är så uppriktiga när vi visar hur livet hos oss är, och hur flyttresan går till. Det finns ett stort intresse för vår region och det vill vi spinna vidare på genom det här. När mässan inte blir av vill vi bjuda in besökarna digitalt till oss här i Strömsund istället, säger Cathrine Sjögren som är näringslivs- och landsbygdsutvecklare i ett pressmeddelande.

Ett 50-tal anmälda

Efter en kampanj på Facebook har närmare 50 holländare anmält sig till den digitala emigrantmässan 13 och 14 februari. Utöver en allmän presentation av kommunen och möjligheterna att bo och leva här har deltagarna också möjlighet att boka privata konsultationer.

  • Det är en ny och rolig möjlighet för oss att ta till vara de goda relationer och det fina rykte kommunen har i Nederländerna. Att flytta till ett nytt land är en lång process, men vi hoppas kunna så ett frö och väcka en tanke där man ser Sverige och Strömsund som ett alternativ, säger näringslivschefen Björn Amcoff.

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr