Arkivbild: Björnspillning inne i byn.

Björntilldelning oacceptabelt låg

nyheter

2017-08-29 Årets björntilldelning i norra delen av Jämtland ligger inte i fas med den björntillgång som uppmätts via spillningsinventering. Nu kräver Jägareförbundet Mitt Norrland att Länsstyrelsen beviljar en extra tilldelning.

Nu har Jägareförbundet Mitt Norrland tillskrivit Länsstyrelsen i Jämtland om en extra tilldelning på 10 björnar eftersom den tilldelningskvot som beviljades vid jaktstart fylldes under en vecka. Kvoten för hela Jämtland i år var 70 björnar och i den norra delen av länet fälldes hela tilldelningen under enbart en vecka.

Den senaste björnspillningsinventeringen genomfördes av jägare i Jämtland och Västernorrland under hösten 2015. Resultatet presenterades under våren 2017 och visade på 1179 individer. Det samlades in nästan 6000 prover och i över 4000 av dessa så fann man DNA från björn.

I brevet skriver Jägareförbundet bland annat:

”Det visar att björnstammen tål en högre avskjutning och organisationerna vill nu att Länsstyrelsen beslutar om licens på ytterligare 10 björnar i norra halvan av länet från och med 4 september, alltså när älgjakten drar igång”.

 

affarsnyttnorr