Bedragare ringer om Covid-19 vaccin

nyheter

2021-03-9 Det spelar ingen roll vad det gäller, bedragare finns oftast med i bilden. Så är fallet också nu i Corona-tider när det börjar vara öppet för vaccination. Därför har 1177 Vårdguiden gåt ut med varning om bedrägeriförsök.

Enligt Polisen har antalet anmälningar av vaccinationsbedrägerier ökat med 60 procent under februari jämfört med januari. Bedragarna riktar in sig mot äldre personer, där cirka 95 procent av de som utsatts hittills, är 65 år eller äldre.

Tillvägagångssätten varierar. Bedragarna ringer bland annat upp personer, och säger att de ringer från sjukvården. De kan utge sig från att ringa från vårdcentraler och 1177. De har även gjort hembesök hos personer. Även sms-kontakter har gjorts, där man får en länk man uppmanas att klicka på. I samband med kontakten uppmanar de den drabbade att identifiera sig med bank-id och annan e-legitimation. En metod som landets regioner inte använder sig av.

”Gemensamt för regionerna är att de aldrig ringer upp en enskild person och begär att de ska identifiera sig med bank-id. Om man i ett telefonsamtal blir uppmanad att använda en e-legitimation för identifiering ska man lägga på luren och kontakta polisen”, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 på Inera i pressmeddelandet, och fortsätter:

”Det enda tillfället som man kan bli uppringd av 1177 Vårdguiden är om man nyligen har varit i kontakt med dem och har en överenskommelse om att bli uppringd på nytt. Övrig kommunikation från 1177 Vårdguiden sker via sms eller e-post”.

Viktigt att tänka på om någon sms:ar eller ringer och säger att de är från 1177 Vårdguiden eller någon annan vårdgivare:

• 1177 Vårdguiden på telefon ber aldrig om identifiering med e-legitimation i samtal om  vaccination mot covid-19.

• 1177 Vårdguiden på telefon tar aldrig betalt med Swish.

• Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Om du drabbas

• Kontakta din bank direkt om du kan ha blivit utsatt för bedrägeri.

• Polisanmäl och ta hjälp av människor i din närhet.

• Ring 112 vid pågående brott.

• Ring 114 14 om det inte är akut.

Källa: 1177 Vårdguiden

affarsnyttnorr