Arkivbild Be.

Åtalas för vållande till annans död efter olycka utanför Bredkälen

nyheter

2022-10-21 Nu har det väckts åtal för vållande till annans död efter bilolyckan utanför Bredkälen i juni. Två kompisar i var sin bil som körde efter varandra var inblandade och en av männen 47 år omkom. Mannen i 45-årsåldern körde in i den framförvarande bilen som slungades in i ett träd.

Tidigt på morronen en dag i juni inträffade en trafikolycka i närheten av Bredkälen utanför Strömsund där en 47-årig man omkom. Enligt uppgift fanns två bilar på plats när Räddningstjänsten kom till olyckan där den bakomvarande bilen hade kört in i den framförvarande som därmed slungades in i ett träd. Den man, i 45-årsåldern, som förorsakade krocken hade fått ut den svårt skadade kompisen ur bilen och påbörjat livräddning som Räddningstjänsten tog över. Mannen låg livlös på vägen.

Polisutredningen har kommit fram till att olyckan gått till så att 45-åringen och 47-åringen kört varsin bil, 47-åringen först och 45-åringen efter, och att 45-åringen i hög hastighet kört på kompisens bil bakifrån så att den slungades av vägen in en björk.

Den svåra olyckan inträffade tidigt på morronen i mitten av juni en bit från Bredkälen där vägen är rak, god sikt och inget regn. Här är högsta tillåtna hastighet 60 kilometer i timmen. Polisen uppger i förundersökningen att den hastigheten har de inte hållit utan här har det gått fort.

Mannen, 45-åringen såg ut att vara påverkad av droger, enligt polis och räddningstjänst. Han förnekade att vara drogpåverkad och dessutom att det inte var han som kört bilen, han hade varit passagerare. Den andra bilen hade en annan person kört men han visste inte riktigt om han hette John eller Jonny, han hade blivit upplockad av en svart Audi och kört därifrån. Därför fanns inte han kvar på platsen.

Det här var inte sanningsenligt, menade polis och åklagare. Ett par timmar efter olyckan frihetsberövades 45-åring som misstänkt bland annat för grovt vållande till kroppsskada.

Dagen efter olyckan avled 47-åringen och kompisen erkände i polisförhör att han hade kört den bil som körde på 47-åringens bil. Han erkände sig skyldig till vållande till annans död och en rad andra brott i samband med olyckan.

45-åringen frigavs några dagar efter olyckan, men brottsmisstankarna mot honom stod kvar. Bland annat för att 45-åringens blod hittades på förarplatsens airbag i den påkörande bilen.

Åklagaren har nu åtalat mannen för vållande till annans död, grovt brott, samt grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och grovt rattfylleri.

Den avlidne mannen var hemmahörande i Krokoms kommun, den åtalade mannen är hemmahörande i Östersunds kommun enligt uppgifter från Tingsrätten.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr