Yngling körde skoter onykter i Strömsund – har dömts

nyheter

2020-03-10 Det var på nyårsnatten som en yngling på 19 år körde skoter i utkanten av samhället Strömsund. En polispatrull hade blivit uppmärksammad på hans körning och stoppade honom intill allmänna vägen. Han var kraftigt berusad och nu har domen fallit.

Han hade druckit alkohol under nyårsnatten och körde snöskoter bland bebyggelsen strax utanför Strömsund. Polisen hade blivit uppmärksammad på den nattliga skoterkörningen bland fastigheterna och stoppade föraren.

Nu har ärendet tagits upp i Tingsrätten och dömer nu till skyddstillsyn samt 40 timmars samhällstjänst. Uppmätt alkoholkoncentration uppgick till 0,78 milligram per liter vilket motsvarar 1,56 promille. Brottet bedöms som grovt, gränsen för grovt rattfylleri är vid 1,0 promille.

Personen har erkänt brott men har uppgett att han kört endast en kort sträcka uppemot 120 meter och hållit låg hastighet.

Tingsrättens dom har utgått ifrån den korta sträckan samt att han höll låg hastighet. Därmed döms han till skyddstillsyn samt 40 timmars samhällstjänst. Det blir straffpåföljden, inte fängelse, trots att han hade hög alkoholkoncentration samt körde med passagerare på skotern.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr