Vaja revs av hund efter Stekenjokkvägen

nyheter

2020-06-16 I fredags var det en lös hund som attackerade en vaja med kalv efter Stekenjokkvägen. Renägaren Per-Mikael Baers från Klimpfjell miste en av sina renar när en lösspringande hund från en husbil parkerad på vägen förföljde en vaja som dog av utmattning. Vajans kalv fick också avlivas.

Att vara hundägare medför ett stort ansvar och att släppa en hund lös innebär risker, ja det är helt enkelt förbjudet den här tiden på året. I fredags var det någon som var på vandring uppe på Stekenjokkfjället som såg hur en lös hund attackerade en vaja. Delar av händelsen filmades och är ett bra bevis för utredningen. Det ska enligt uppgift vara en hund som släppts lös från en husbil eller bil med husvagn som stod parkerad efter Stekenjokkvägen.

Vajan förföljdes och gång på gång har hon attackerats och slutligen har hon stupat efter utmattning. Hunden har flera gånger huggit tag i vajan som ramlat till marken, kommit på benen igen och till slut orkade hon inte kämpa mera.

Renägaren Per-Mikael Baers från Klimpfjell blev kontaktad av personen som såg händelsen och uppgav att efter att vajan stupat återvände hunden tillbaka till vägen och bilen där den kom ifrån. Därefter åkte ekipaget vidare.

Händelsen är polisanmäld och det här är inte första gången som renarna blir förföljda av lösspringande hundar. Det här innebär givetvis en förlust för renägaren när en vaja med kalv dör. Kalven måste avlivas eftersom den blev utan mamma och för liten för att klara sig själv.

Hundar som inte är kopplade och som jagar ren är ett återkommande problem, uppger renägaren.

Varje hundägare måste ta sitt ansvar, släpp aldrig en hund lös, även om det i vanliga fall är en lugn och snäll hund så kommer ofta jaktinstinkten när de får se något djur. Det är också enligt lag förbjudet att släppa hundar lösa den här tiden.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr