Beslag i Strömsund. Arkivbild Be.

Terrormisstänkte Uzbeken i Strömsund släppt

nyheter

2019-11-4 Nu rapporteras att den 46-åringe uzbek som var bosatt i Strömsund och anklagades för att ha förberett ett terrordåd mot Sverige med kemikalier har släppts.

SÄPO slog till mot den misstänkte mannens förråd i Strömsund och hittade flera burkar med kemikalier samt annan farlig utrustning i april 2018. Det var upprinnelsen till en stor razzia där andra misstänka utländska män greps i Akalla för att ha ingått i planering av terrordåd i Sverige.

Som Affärsnytt Norr skrivit om tidigare ansåg Tingsrätten att det var bevisat att 46-åringen stått i kontakt med terrororganisationen IS och införskaffat kemikalier och dömde honom för terrorförberedelser. Ärendet överklagades och i hovrätten friades han från de misstankarna, men han dömdes för terrorfinansiering.

Mannen friades för terrorplaner mot Sverige, men togs i förvar av Säkerhetspolisen som ville få 46-åringen utvisad eftersom han anses vara en säkerhetsrisk för landet. Efter överklagan har nu regeringen fattat det slutgiltiga beslutet.

Beslutet från regeringen är att det inte går att utvisa honom just nu eftersom han är hotad i hemlandet. Han är därmed släppt.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr