Tänkvärt – när livet på väg att ta slut

nyheter

2020-01-22 Jag vill egentligen inte skriva om dystra saker och händelser men det går inte undvika. Hörde på Radion idag att det finns inte pengar att finnas hos en person som befinner sig i livets slutskede. Tidigare rapporterades att närstående inte har tid att komma när en nära anhörig gått bort. Ingen ceremoni och avsked utan direkt till kremering.

När mina föräldrar gick bort i cancer i allt för tidig ålder var det givet att ta hand om dem. De ville vara kvar i hemmet och inte på vårdinrättning. Jag tog tjänstledigt för att se till att de fick vara i hemmiljö till dess livet slocknade.

Nu får man höra att de närmast anhöriga inte har tid eller är intresserade av att ta ett sista farväl av exempelvis sina föräldrar. Begravningsbyrån får sköta allt och ingen kommer för att ta farväl. Det blir ingen begravning och det hela sker snabbt och enkelt, det blir kremering.

I samma andetag uppges att ekonomin är så knaper att det inte finns pengar till personal för att de ska kunna tillbringa de sita timmarna hos en person som snart ska lämna livet. Det rör sig om personer som vill vara hemma och att i hemmet få somna in.

Men vart finns de anhöriga. Var inte mamma och pappa mera värt än att de kan lämnas i ensamhet när de avslutar sina liv.

Samhället har på många sätt blivit hårt och kallt, det finns inte tid och det finns inte pengar. Därför blir det en ”budgetfråga” när de sista andetagen tas,   finns det pengar så man får ha någon att hålla i hand.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr