Stora saker på gång i Strömsund

nyheter

2020-12-7 Enligt kommunalråd Göran Bergström är det mycket verkstad i Strömsund och mycket kommer att hända de närmaste åren. Han är nöjd med utvecklingen och han har mycket att se tillbaka på när han avslutar de kommunala uppdragen i mars 2021. Då fyller jag 66 år och lämnar skutan säger Bergström

Det har varit både ris och ros för att driva en kommun mot nya utmaningar och då nämner Göran Bergström, kommunalråd, att en av besvikelserna har varit att inte upprustningen av Havsnäsvägen har kunnat komma igång. Allt stupade tidsmässigt på att fyra personer överklagade ärendet. Så nu dröjer ytterligare år för att komma igång. Men Bergström uppger att det finns många förslag på uppbyggnad och förbättring i samhället. Det rör sig om nybyggnad av en polisstation och flera poliser har utlovats. Så blir det ett nytt fjärrvärmeverk. Bergström får informera vidare:

Vi har genom Polisstyrelsens nationella försörjningsstöd diskuterat och kommit så långt att vi tillsammans med ansvarige Göran Westman från Polisen tittat på vart vi ska bygga en ny polisstation. Platsen blir mellan Engconhallen och Brandstationen. I Polisens planer ska bygget vara klart under 2024, men eftersom allt ser ut att vara upp och nedvänt idag finns inga garantier för att tiden går att hålla, uppger Bergström.

Ett nytt fjärrvärmeverk är planerat att byggas upp på Industriområdet och där har man kommit långt i planeringen. Vi har träffat Stig Engström från Engcon och kommit överens om att de kommer att ansluta sig till det nya fjärrvärmeverket och vi har skrivit ett 10-års avtal. I och med att gång och cykelvägen till Ulriksfors kommer att byggas ska grävningen av kanaler för värmen göras samtidigt.

Så kan vi också meddela att nu är projekteringen av gång- och cykelvägen mellan Strömsund och Ulriksfors i full gång. Meningen var att den skulle byggas under 2020 men på grund av att det blev en överklagan så stannade bygget av. Nu har tiden gått ut och därmed drar Trafikverket igång med arbetet. Banan blir 2,80 meter bred, asfalterad och med belysning. Kostnaden kommer att ligga på runt 15 miljoner kronor.

Nästa etapp av gång- och cykelväg i samma utförande blir till Tullingsås och för den sträckan kommer kostnaden att ligga på 25 miljoner kronor. Och den tredje etappen av gång- och cykelväg är planerad att gå mellan Strömsund och Strand. När den byggnaden drar igång har vi inga uppgifter om.

Göran Bergström berättar också att man inom kort ska bygga upp en utbildning för grävmaskinförare på Näsviken.

– Det är väl verkligen på sin plats att vi kan erbjuda en utbildning för grävmaskinförare när vi har Engcon som tillverkar tiltrotatorer till grävare på orten. Så det är något att se fram emot.

Så har vi sorgebarnet, Havsnäsvägen. Här är verkligen Göran Bergström både upprörd och besviken när han berättar om alla turer som varit om en förbättring av vägen.

-Vi hade som mål att vägen skulle börja byggas om under 2020, men tyvärr fanns det några som överklagade och därmed står vi åter på ruta ett.

Så vänder vi oss till Gäddede, där har Kommunen under ett antal år hyrt en byggnad som disponerats som ”Trygghetens Hus” med Räddningstjänst, ambulans och polis. Men nu har det huset köpts upp av Kommunen för 4,25 miljoner kronor.

Det här var en hel del om en Kommun i utveckling. Vi får återkomma med lite mera djuplodad information längre fram men innan Göran Bergström lämnar kommunuppdragen och lämnar skutan som han själv uttrycker sig.

Text o foto: Barbro Ericson

.

 

 

affarsnyttnorr