Arkivbild Be.

Robin Bryntessons engagemang prisas med halv miljon

nyheter

2020-01-22 Rossöns skidkung Robin Bryntesson är killen med framgångar och har många strängar på sin lyra. Nu prisas han med 500 000 kronor för sitt stora engagemang med Sockertoppen IF. Priset överlämnades av Cristina Stenbeck.

Robin Bryntesson intervjuades på tisdag av Radio Jämtland där han berättade om det storslagna priset han fått genom Cristina Stenbecks stiftelse, The Maximus Prize. ”Det är helt otroligt att en så mäktig och häftig kvinna som hon hittar mig i lilla Rossön” uppgav Robin Bryntesson. 

Cristina Stenbeck stiftade priset 2017 och i grunden ligger att belöna och uppmärksamma personer som arbetar för att hjälpa personer som drabbats av diabetes. Det uppges att när Robin Bryntesson skulle motta priset befann han sig på ett av Sockertoppens läger. Han tvingades avbryta ett teknikpass han höll i. Han ”beordrades” att komma till ett konferensrum på skidstadion i Östersund. Allt var en stor överraskning och Robin hade inte en aning om vad det var fråga om, och uppgav att han var ”lite sur” över avbrottet.

Förvåningen blev total när han kom till skidstadion och knackade dörr, där kommer Cristina Stenbeck och möter. Överraskningen gick inte att sätta ord på.

Robin Bryntesson fick själv diabetes för flera år sedan och efter hand startade han upp Sockertoppen eftersom han tyckte att det saknades ett idrottsläger för de som drabbats av diabetes.

Åren har gått och nu är skidföreningen Sockertoppen IF inne på det 10:de året. Prissumman på 500 000 kronor ska komma väl till användning, uppger Robin och tillägger:

– Det ligger en massa idéer här i vår idélåda och ofta faller det på finansieringen. Först och främst vill vi se till att fler ska kunna delta, säger han till Jämtlandsradion.

Robin Bryntesson vill poängtera att han inte är ensam om arbetet med Sockertoppen.

– Det är väldigt viktigt att säga att det här inte är någon ”one man show” utan det finns massivs med snälla ledare, volontärer och inte minst snälla företagare i Östersund som har hjälpt mig att uppmärksamma och sätta fokus på diabetes, säger han.

Juryns motivering

”Robin Bryntesson är en ambassadör och stor förebild för alla barn med typ 1 diabetes och har, genom sin positiva energi och kreativitet, skapat sig ett stort utrymme både som skidåkare och person. Genom Sockertoppen inspirerar han både barn, ungdomar och vuxna till att ”Allt är möjligt” och fördjupar våra kunskaper om typ 1 diabetes – samtidigt som han stärker självförtroendet hos deltagarna och visar hur viktigt det är att hitta glädjen i ett aktivt liv.”

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr