Polis Johnny Jonsson.

Polisen i Strömsund oroad över narkotikan i samhället

nyheter

2020-10-13 Mycket ser ut att hända i Strömsund, främst bland ungdomar. I helgen fick Polisen ingripa där misstänkt narkotika var inblandad. Narkotikan är ett gigantiskt problem säger Johnny Jonsson, narkotikasamordnare i kommunen.

Det är en bekymrad Polis som får svara på frågan om narkotikaanvändningen i Strömsunds kommun. Faran ligger främsta bland ungdomar och Johnny Jonsson som är just narkotikasamordnare i Strömsund är orolig inför framtiden.

-Ja det är en oroande situation vi befinner oss i, uppger han och fortsätter:

-Jag kan säga att vi är inte arbetslösa, vi har mycket arbete runt narkotikaanvändningen där det ser ut att eskalera. Det är främst näthandeln som gör det så enkelt att komma över narkotika. Det är bara att beställa, betala och därefter kommer Posten med försändelsen till brevlådan. Där vill jag påpeka, postpersonalen har bakbundna händer för att ingripa, enligt nuvarande lagstiftning. De får inte anmäla en misstänkt försändelse till Polisen, för då ska det röra sig om så stora mängder att straffskalan ligger på Fängelse. Är det bara en mindre mängd och de anmäler, då ligger de illa till, då är det fråga om kränkande integritet. Tack och lov arbetar man nu med att ändra på den lagen.

Därtill har vi personer som säljer knark som ”gatuhandel”, som säljer oavsett ålder på köparen, säger Johnny Jonsson.

Polisen, kommunen, sociala, skolan, allmänheten och framför allt föräldrarna jobbar tillsammans för att finnas till. I första hand måste ungdomarna, skolelever, bli informerade om faran med att använda knark. Att föräldrar och lärare är vakna och lyhörda om de ser att en ungdom förändrar sin personlighet på något sätt.

Det är också bekymmersamt att minderåriga barn är ute på byn sent på kvällarna och ingen vuxen finns i närheten. Information och upplysning krävs men framför allt en vuxen persons närvaro.

-Vi har nyligen haft ett möte via en videolänk där skolan, föräldrar, socialen med flera bjudits in av Strömsunds kommun och Polisen för diskussion om narkotikans faror och lättheten att komma över varan. Vi tog bland annat upp behovet av föräldrars engagemang, andra vuxnas engagemang, nattvandrare ute i samhället. Vi hade hoppats  på en bra uppslutning men tyvärr var det inte många föräldrar som deltog, en handfull kan jag säga, uppger Jonsson.

Jag tycker att allmänheten har blivit bättre med tiden på att anmäla till Polisen om de ser eller hör något som verkar misstänksamt. De ringer och ger information och det gör de helt anonymt. Att vara anonym underlättar, därför att då behöver man varken vittna eller bli inblandad på något sätt. Det är bara att ringa och då har man gjort en samhällstjänst helt enkelt och hjälpt Polisen att ta vid.

Oroande är att se hur många yngre, ja faktiskt barn, som är ute på byn sent om kvällarna utan att ha någon vuxen med. Det är så lätt att hamna i fel sällskap och bli utsatt för faror, avslutar Johnny Jonsson.

Vi får avsluta med en extra uppmaning till målsägarna, som till syvende sist, är de som har huvudansvaret. Försök ha koll över vart era barn befinner sig och i vilket sällskap, det uppmanar Polisen.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr