Susanne Hansson kommunalråd Strömsund. Foto Be

Läget uppges vara ansträngt – det är för få som jobbar

nyheter

2020-08-18 Nu har Strömsunds kommun gått ut med att det ekonomiska läget inom Kommunen är ansträngd. Det är på grund av sviktande folkmängd. För få som jobbar. Och för många äldre. Men det finns ljusglimtar. Våra producerande företag.

Kommunalrådet Susanne Hansson har delgett att Strömsunds kommun har ett ansträngt läge rent ekonomiskt. Det är folk som flyttar och det är många äldre och många som är utan jobb. Nu har kommunledningen en svår nöt att knäcka, hur ska man få ekonomin att gå ihop när inkomsterna minskar och utgifterna ökar.

Enligt uppgift har befolkningen i Strömsunds kommun minskat under tid sedan 1950-talet och man ser att den trenden fortsätter. Dessutom ökar antalet personer som inte arbetar och då inkluderar man de äldre som gått i pension.

Att kommuninnevånarna minskar verkar vara en gemensam nämnare för flera kommuner i länet och konsekvenserna blir därefter. I Strömsunds kommun har man höjt skatten till max och nu är det bara att konstatera, det går inte att ta ut mera av medborgarna. Skattetaket är nått.

Men Susanne Hansson, kommunalråd i Strömsund, uppger att nu ska man jobba utifrån de förutsättningar som finns. Att titta efter möjligheterna att jobba smartare och arbeta mera med tekniken.

Under Covid-19 har Kommunen bland annat haft många möten där dagens teknik har varit till hjälp. Man har via nätet haft möten och därmed undvikit gemensamma möten med långa och många resor. Det är kanske något som öppnat intresset att ytterligare jobba med teknikens hjälp.

Kommunen är stor till ytan med allt för få innevånare, och framför allt för få innevånare som har jobb och kan bidra till skatteintäkterna. Det är många äldre och  det blir fler och fler som kräver vård och omsorg. Och här finns ytterligare ett problem, att få utbildad personal till jobbet.

Engcons drivande ägare: Stig Engström

Men trots att det ekonomiska läget är som det är, så är Strömsunds kommun totalt en kommun med plus i kanten för de som bor här. Det går inte bortse från alla fördelar som Kommunen besitter. Hittills har många av de större industrierna på orten, bland annat Engcon, gett både arbetstillfällen och dragit in stora skattepengar.

Och inte att förglömma vår underbara natur som lockar besökare från alla världens hörn, sommar som vinter. Det är också något att värdesätta och då får den här bilden representera vår vackra kommun som inte ligger i framkant med en god ekonomi, men det finns mycket annat som inte kan värderas i pengar. Bilden ovan är från Blomhöjden och togs för något år sedan.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr