Arkivbild från Påskparaden. Be

Kommunens folk är hittills förskonade

nyheter

2020-04-4 Vid senaste rapporteringen kring Covid-19 uppges att hittills har man inte upptäckt någon person inom Strömsunds kommun som är smittad. Känns underbart för alla och nu är det bara en sak som gäller---- Res inte i Påsk utan stanna på hemmaplan.

Vid besök på en restaurang i Strömsund uppger ägaren att under senaste veckorna har det knappt varit några gäster alls. Nu har han påbörjat med hämtmat i större utsträckning med mycket bra priser och fina produkter. Han uppger att något måste göras för att hålla restaurangen på fötter.

En pizzeria har inte så många gäster i lokalen, men däremot många som beställer mat. Här rullar det på riktigt bra och räddningen är den att folk hämtar maten. Ägaren har satt upp ett visirskydd vid hämtdisken som en  säkerhetsåtgärd.

Ägaren uppger att nu är det bara att hoppas på att inte folk börjar resa omkring när det blir Påsk. Eftersom Strömsund hittills är förskonade från Covid-19 så behövs bara att någon från södra delen av Sverige, exempelvis från Stockholm, kommer och tar med sig smittan eller någon reser dit det finns smittorisk. Man får hoppas att alla känner sitt ansvar, anser han.

I matvarubutikerna märker man också av att det är betydligt lugnare. Men här har man också tagit det säkra för det osäkra och försöker hålla kunderna på lite avstånd mellan varandra genom markeringar på golvet. Dessutom ett visirskydd i kassan för att hålla kassör och kund åtskilda.

Flera äldre som inte får hjälp med att handla, där har handlarna också gjort vad som går, håller öppet lite andra tider än normalt. Just för att ge möjlighet till 70-plusarna att handla utan att trängas.

Ett besök vid en bränslepump, där finns engångshandskar att tillgå, vilket också är en skyddsåtgärd. Men då gäller att kunderna också tar på sig handskarna annars är de till liten nytta.

Om alla gör sitt yttersta för att hålla smittan på avstånd så kan det här besvärliga Coronaviruset hållas på avstånd.

Som vi tidigare skrivit om så är det kris på många håll. Senast uppger en av våra dagstidningar att de måste dra ner på personalstyrkan, just på grund av minskade annonsintäkter. Det leder till rundgång där tidningen inte har kapacitet att följa upp allt vad som händer i länet och då minskar givetvis också läsarnas intresse, både för papperstidningen men också på nätet.  Ja vem känner inte av det här mönstret.

Vi på Affärsnytt Norr har också samma problem med annonseringen. En trogen annonsör uppgav att nu får man ”ta timma för timma”, han ansåg att det går inte ens se från ”dag till dag”.  Ägaren till en möbelaffär säger att kunderna i butiken har blivit allt färre. Det är inte samma snurr av ”nyfikna besökare”, de som gav sig tid att gå runt å titta och som så småningom kom fram till ett köp.

Pimpeltävlingar är i mångt och mycket också inställda, liksom Påskparaden som lockade så många utklädda barn och vuxna till Torget i Strömsund. Men om vi sköter oss nu så blir det att återkomma nästa år igen.

Beslutsfattare inom Strömsunds kommun har i ett tidigt skede tagit beslut om att stänga deras allmänna inrättningar där folk samlas. Det finns möjlighet att få information om Covid-19 via Kommunens telefon och mötena genomförs nu i stor utsträckning via Skype och Telefon. Allt för att undvika smittorisk.

Summan av kardemumman är: Håll er på hemmaplan under Påsken. Men däremot ring dina nära och kära, framför allt till de äldre, så de åtminstone får höra din röst.

Ta hand om er och Glad Påsk med en frisk omgivning!

Text o Foto: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr