Jan Eric Ericson vinnare i 60-klassen 1997.

Flyktingloppet 4-5 April 2020 är inställt

nyheter

2020-04-3 Årets Flyktinglopp är inställt på grund av nationella bestämmelser i samband med Covid-19. Alla som hitintills har anmält sig till årets tävling får tillbaka hela startavgiften. Årets 70-års jubileum kommer istället att gå av stapeln den 27-28 Mars 2021. Varmt välkomna nästa år hälsar arrangörsstaben.

Vi tar en tillbakablick på Flyktingloppet som arrangerades första gången 1950. En Tuff tävling, långa loppet 45 kilometer, där Muruhatten oftast varit utslagsgivande. Det ska tilläggas att Muruhatten ingår också på den kortare sträckan 15 kilometer. Tävlingen har ställts in ett år tidigare, 1982 när vädrets makter överträffade arrangörerna. Fjällbäckar bröt ut och satte käppar i hjulet.

Flyktingloppet var liksom Vasaloppet till en början bara öppet för herrar. Men år 1964 öppnades en damklass på 15 kilometer med start vid Gränsröset och tävlingen lades på lördag. Långa loppet på 45 kilometer går från Nordli på söndag. Nästa nyhet var 1972 när lördagens tävling utökades med en klass för herrar juniorer och 1983 med damer juniorer. Från 1992 blev även 45 kilometers-loppet öppnat för damer.

Flyktingloppet har varit en tilldragande tävling med Sveriges tuffaste bana. Genom åren har norska åkarna dominerat tävlingen men Sveriges elitåkare har också visat framfötterna. Gunde Svan, Anders Södergren, Oskar Svärd har också segrat i seniorklassen. Om man tittar på den norska eliten återfinns Sverre Steinsheim, Björn Dähli, Pål Tylldum, Erling Jevne, Frode Estil.

Den som har vunnit Flyktingloppet flest antal gånger, sex gånger, är Pål Tyldum Norge samt Vigdis Rönning på damsidan med samma antal segrar.

Från IFK Strömsund har vi segrare i 50 och 60-klassen, Jan Eric Ericson, som vann 50-klassen 1988. Vid tävlingen 1997 blev han historisk genom att vinna 60-klassen som var en ny klass för året. De åren var han enda svensk som vann Flyktingloppet och i Gäddede kyrka spelades svenska nationalsången.

Därtill har vi Örjan Sandler som några år senare vann både 50 och 60-klassen samt Roland Jonsson också IFK Strömsund med en seger.

Flyktingloppet har genom åren varit en tilldragande tävling med status och i ”unga år” åkte folk från byarna till Gäddede där målgången sker, för att fira helgen. Det blev både i vått och torrt.

Idag kanske det inte är så många som får tankarna att gå till varför man med Norsk/Svensk förbrödring drog igång Flyktingloppet. Det var ett sätt att uppmärksamma Tyskarnas intåg i Norge under andra världskriget. Flyktingar flydde över gränsen och då blev det oftast vägen över fjällvärlden i de spår som tävlingen går.

I byarna runt om i Frostviken och Strömsund kom många unga män på flyende fot för att komma undan kriget. Oftast blev det skogsarbete eller arbete hos någon bonde och det blev till mångas glädje att nya unga människor kom till byn. Men när kriget var över återvände de flesta till sitt fädernesland Norge.

Åren har gått och nu skulle det vara ett 70-årsjubilem för tävlingen men tyvärr är den inställd på grund av bestämmelser vad gäller Covid -19. För arrangörer och de som anmält sitt deltagande känns det givetvis tråkigt, men som läget är idag så finns inget annat än att ställa in tävlingen. Men se fram mot bättre tider och nästa år 2021 återkommer arrangörsstaben med en inbjudan.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr