Kommunalråd Göran Bergström.

Bergström vill satsa på utbildning av järnvägstekniker

nyheter

2021-03-2 Göran Bergström kommunalråd,  är på väg att lämna de politiska uppdragen i Strömsund den sista mars men ändå sprudlar han av nya idéer. Senaste uppslaget är att Kommunen ska satsa på en Yrkesutbildning för Järnvägstekniker.

Göran Bergström har aldrig varit någon kommunpolitiker som har velat sitta längst bak i bussen. Nej,  han vill gärna sitta vid ratten och det är något han själv upplevt både på gott och ont. Men hans arbete har genererat många framgångar för Strömsunds kommun.

Nu vill han se om det finns möjlighet att få en Yrkesutbildning för järnvägstekniker till Strömsund. Men det krävs en hel del förstudie för att se vad som måste till för att dra igång en högskoleutbildning. Det finns ett antal orter i åtminstone södra delen av Sverige som utbildar järnvägstekniker men varför skulle inte Strömsund också vara ett bra val.

-Vi måste göra allt för att skapa verksamheter i kommunen och varje skattekrona är värdefull. Man kan se hur bra det går för de som går vindkrasutbildningen. Nu är det 30 elever och när de går ut har de redan jobb här omkring, uppger Bergström och fortsätter:

-Det finns jobb för järnvägstekniker och blir knappast färre med tiden. Nu först får vi ta upp frågan med Trafikverket som har monopol på järnvägarna i landet och har kunskapen. Vilka krav ställs på utbildningen för att bli certifierade tekniker. Det är första början och sedan är det att fortsätta gräva lite djupare.

Den otrafikerade järnvägsstumpen mellan Ulriksfors och Strömsund anser Bergström kan vara ypperlig för att bygga upp provanläggningar för högskoleutbildningen.

-Utbildningen kan omfatta runt 15-20 elever med en utbildningstid av ett och ett halvt år.

Det här är en idé som börjar sättas i verket och därefter är det bara resten kvar.  Även om  kommunalrådet Göran Bergström släpper den politiska ratten och blir friherre på heltid.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr