Beslag i Strömsund. Arkivbild Be.

Beslag i Strömsund. Arkivbild Be.

”Vi avvärjde terrordåd i Sverige”

nyheter

2019-07-2 SÄPO-chefen vidhåller: Vi avvärjde terrordåd i Sverige. Trots friande dom i hovrätten säger SÄPO-chefen Klas Friberg att han är säker på att männen i Strömsund och Akalla planerade ett terrordåd. Offensiven mot extremisterna som hålls i förvar är resultatet av ett pussel som myndigheten lagt i flera år.

Enligt Svenska Dagbladet, Frida Svensson, uppger SÄPO-chefen Klas Friberg att ”Vi avvärjde terrordåd i Sverige”.

SÄPO-chef Friberg. Pressbild.SÄP-chef Klas Friberg. Pressbild.

Det framgår allt tydligare att det stora beslag som gjordes i Strömsund i april i fjol med farliga vätskor och tillslag i Akalla kan ha förhindrat ett terrordåd i Sverige. Under lång tid hade SÄPO haft de inblandade personerna från Uzbekistan och Kirgizistan men bosatta i Sverige under kontroll. De slog till i rätt stund enligt uppgifter, innan ett terrordåd genomfördes i landet.

Som tidigare rapporterats så dömdes Idrisson av Tingsrätten till sju års fängelse och utvisning. Hovrätten hävde den domen och friade de misstänkta männen från anklagelserna om planerat terrordåd.

Nu har Svenska Dagbladets reporter Frida Svensson träffat Säkerhetspolisens chef Klas Friberg i Almedalen och fått en intervju. En intervju där det framfördes att ”Vi avvärjde terrordåd i Sverige”.

Detta var i korthet de tongivande orden som framfördes av SÄPO-chefen.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr