Här fann Säkerhetspolisen ett lertal tunnor med vätska.

Här fann Säkerhetspolisen ett lertal tunnor med vätska.

USA hissar varningsflagg för Sverige

nyheter

2018-05-6 Efter gripandet av tre misstänkta för planering av terrordåd den 30 april har USA reagerat över säkerheten. Det varnas för planerade terrordåd i Sverige. USAs ambassad varnar nu sina medborgare i Sverige om terrorister som kan slå till. Uppmaningen ligger på ambassadens hemsida.

Flera personer har på kort tid gripits misstänkta för att ha planerat terrorbrott i Sverige. Nu varnar USA:s ambassad sina medborgare i Sverige för att de kan vara måltavlor för terrorister.

– En familj som bor i Las Vegas men bördig från Sverige känner otrygghet i att återvända hem på semester. Han vill inte utsätta sin familj för fara. De tre gripna för misstänkt terrorbrott, varav en har varit bosatt i Strömsund och där gjordes tillslag av SÄPO där mannen hade flera stora tunnor innehållande en slags vätska.

USA:s ambassad varnar för terrordåd i Sverige

Händelserna har fått amerikanska ambassaden i Stockholm att hissa varningsflagg. På fredagen publicerade de en varning till alla amerikaner som befinner sig i Sverige – där de varnar för terrordåd.

”Amerikanska regeringen är fortsatt bekymrade över att terrorister har som mål att slå till mot amerikanska invånare, inklusive barn. Terrorister kan använda sig av en rad olika taktiker, som våldsamma attacker eller kidnappningar”, skriver ambassaden på sin hemsida och fortsätter:

”Tidigare har de använt knivar, skjutvapen och fordon för att ramma måltavlor. De kan sikta på skolor, sjukhus, kyrkor, turistplatser, resecentrum och andra publika platser”.

Ambassadens varning till Svenske Peter i Las Vegas:

En som har fått varningen mejlad till sig från amerikanska ambassaden är utlandssvensken Peter, 53, som bor i Las Vegas med sin familj. Han tvekar nu inför sommaren, då han och familjen hade tänkt besöka Sverige.

– Vi hade tänkt resa hem i sommar men undrar nu om man vill utsätta familjen. Det är ju otroligt att få en sådan varning när man planerar ta familjen till ett lugnt och fridfullt Sverige, säger han.

Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. Det betyder att ett terrordåd kan inträffa. Nyligen gick polisen ut med en informationsfilm med råd vid ett eventuellt terrorattentat – för att öka medvetenheten.

affarsnyttnorr