Carola med ett foto på sin son som liten. Foto: privat.

Carola med ett foto på sin son som liten. Foto: privat.

Timmy dog endast 19 år gammal-drogerna tog hans liv

nyheter

2018-02-16 Timmy dog, sviken av samhället. Hans intresse för droger började redan i slutet av högstadiet. Han och några kompisar beställde Spice på nätet. De var nyfikna och insåg knappast faran med att ta droger. Det vart början på slutet. Timmy blev fast. Han var drogfri i perioder men ett flertal återfall väntade. Han greps av polis för innehav och så småningom tas han in på behandlingshem. Trots föräldrarnas vädjan om hjälp så finns ingen hjälp att få och hans liv kom att avslutas 1:a september 2014 hos en kompis som han tog droger tillsammans med.

Inget blir sig likt igen och alla dagar bär på sorg men Timmys syskon ger mening i livet menar mamma Carola.

-Timmy mådde som bäst efter en tid på behandlingshem. Han blev ju hjälpt av behandlingshemmet men vi fick själva tvinga honom dit och han fick vädja själv hos socialtjänsten. Hans väntan på plats var lång. Varje dag var en kamp om liv eller död. Jag tror att det hade hjälpt honom mer om han hade fått stanna där under en längre tid. När han kom ut så fanns inget skyddsnät. Jag kontaktade socialstyrelsen för att få hjälp men där fanns ingen hjälp att få. Jag hade önskat att samhället ställt upp på oss. Vi kunde ju inte kontrollera vad han gjorde och inte heller få honom att sluta droga. Timmy dog för att samhället svek, säger Carola.

Carola1

Carola hittar stöd i en grupp på Facebook som heter ”droger dödade våra barn. Där bestämmer hon sig för att tillsammans med 32 andra mammor skriva en bok om deras barns öden kantat av missbruk. Boken heter ”Vi begravde våra barn”

Beskrivning av boken:

I boken”Vi begravde våra barn berättar 33 mammor om kampen mot missbruk av droger och läkemedel. Allt som står i boken har hänt. Våra barn dog av missbruk av läkemedel eller droger. Någon gång, av någon orsak eller ingen synlig orsak alls, fastnade de i ett beroende. Våra berättelser visar att detta kan drabba vilken familj som helst, var som helst i Sverige i dag. Ingenstans fanns den hjälp som våra barn behövde för att överleva.

I dag missbrukas ofta läkemedel och kemiska substanser, direktbeställda på nätet. Dagens droger och läkemedel är skrämmande lättåtkomliga och billiga”

NY_omslag_vibegravdevårabarn

Boken finns att köpa på https://www.vulkanmedia.se/butik/bocker/vi-begravde-vara-barn/

TV 4 visade nyligen ett inslag där de gjorde en intervju med tre av mammorna i samband med boksläppet.

Se klippet https://www.tv4play.se/program/link/3955947

Mammorna vill förmedla att detta kan hända alla. Vanliga mammor och vanliga barn. De vill också att vi ska förstå att missbruk är en sjukdom där sjukvården borde ta det yttersta ansvaret.

-Jag och Timmys pappa gifte oss 23:e augusti 2014. Timmy var med och vi hann prata igenom saker som hade hänt både det som varit bra och det som hade varit dåligt mellan oss. Vi hade ett bra samtal. Han verkade må bättre än han gjort på länge. Dagen efter åt vi lunch tillsammans på en vägkrog innan han åkte vidare med mina föräldrar söderut. Han skulle börja på en ny skola. Det var sista gången jag såg honom. En vecka senare kom dödsbeskedet.

CarolaTimmy2014

Mor och son i en sista dans.

Text: Cathrine Blixth

Foto:Privat

affarsnyttnorr