Slog och sparkade sin syster- 45 timmars ungdomstjänst

nyheter

2018-10-4 Brottet har ägt rum i Strömsund 2016 då en kille i 17-årsåldern misshandlade sin syster på grund av att hon hade dragit vanära över familjen. Han hade rätt att både slå och döda henne något som han sedan förnekat. Rätten tar inte med detta hot i domen.

Den här händelsen inträffade i Strömsunds kommun under juni 2016. En yngling, 17 år, angrep sin syster med slag och sparkar både mot huvudet och magen. Hon kunde fly från platsen till sin pojkvän men brodern följde efter. Då blev det också bråk mellan pojkvännen och brodern där pojkvännen skall ha fått knytnävsslag i ansiktet.

Brodern, som nu är 19 år, åtalats för misshandel av sin syster och hennes pojkvän. I åtalet skriver åklagaren att motivet var hedersrelaterat, att mannen menat att systern hade skadat familjens heder och att han sagt att han hade rätt att slå och döda henne.

Mannen erkänner att han slagit kvinnan, men förnekar att det var hedersrelaterat. Han erkänner också att han slagit pojkvännen i ansiktet, men hävdar att det var i självförsvar.

Tingsrätten skriver i domen att både systern och brodern har lämnat likartade berättelser om vad som hänt och att han erkänt. Den konstaterar därför att han misshandlat systern. När det gäller det hedersrelaterade motivet, så menar domstolen att utredningen är för bristfällig och otydlig för att det ska gå att fastställa. Därför stryker domstolen den biten ur åtalet.

När det gäller bråket mellan brodern och systerns pojkvän, så menar tingsrätten att det visserligen går att säga att det varit bråk men att utredningen även här är för bristfällig för att kunna utreda vad som hänt. Därför frias mannen från misshandel av pojkvännen.

Mannen är 19 år, men döms ändå till 45 timmars ungdomstjänst. Skälet till det är, enligt domstolen, att utredningen tagit för lång tid. Mannen utförde misshandeln när han var 17 år och enligt åklagaren är det inte mannens fel att utredningen dragit ut på tiden. Därför anser tingsrätten att det finns särskilda skäl till att döma mannen som ungdom istället som vuxen.

Mannen ska också betala 10500 kronor till sin syster i skadestånd.

affarsnyttnorr