Beslag i Strömsund. Arkivbild Be.

Beslag i Strömsund. Arkivbild Be.

Rättegången – hyllade terrordåd

nyheter

2019-01-10 Åklagaren lägger fram uppgifter om de tre terrormisstänkta männen som innehåller våld och död. Mycket av männens konversation har gått via chatt med kryptiska uttryck med hyllade terrordåd.

Männen från Uzbekistan och Kirgizistan, varav en bosatt i Strömsund, har enligt utredningen planerat brotten via chattappar. Där framgår bland annat att 46-åringen diskuterar att ”dekorera en bil” för ett ”bröllop”. Enligt åklagaren är detta kodspråk för att rigga en bil för terrorattentat.

Det förekommer också kommunikation med personer som misstänks strida för IS i Syrien. Exempelvis länkades 30-åringen och 46-åringen samman av en IS-kontakt i utlandet, enligt åklagaren. I en annan chatt skriver 30-åringen att han har ”påbörjat ett ärende” och att han står till tjänst. Han har även hyllat terrordådet mot en nattklubb i Istanbul 2017, då 39 personer dödades och runt 70 personer skadades. Den åtalade kände attentatsmannen som är 35 år och kommer från Uzbekistan och han skall också ha skrivit:

”Han fick verkligen njuta när han höll på att skjuta”, skriver 30-åringen bland annat.

Åklagaren lägger också fram uppgifter om att männen skall ha gjort upp en flyktplan. Det är gjort samtidigt som ett attentat planerades i Sverige. Det finns bevis att de försökte köpa falska pass och det finns  beslagtagna resehandlingar som är förfalskade.

affarsnyttnorr