Arkivbild BE från 2013.

Rafflande Flyktinglopp med Petter Northug

nyheter

2017-03-27 Kommande helg är det åter dags för Flyktingloppet på skidor mellan Norge och Sverige. I år ställer Petter Northug upp och det är för åttonde gången.

Det är ett tufft fält av norska och svenska åkare. På söndag får vi se Petter Northug i flyktings spår samt brodern Tomas. Från Sverige kommer konkurrerande Jens Burman från Åsarna samt Jerry Ahrlin som inte har vunnit Flyktingloppet sedan han var junior. Men han har varit tävlingen trogen under många år med fina resultat.

Petter Northug vann Flyktingloppet 2010 men nu deltar han och är givetvis en stor favorit.

I damklassen på lördag ställer Ida Ingemarsdotter upp och är en av favoriterna liksom Laila Kveli.

Nu uppges av tävlingsledaren i Flyktingloppet Bente Bruvoll att det är drygt 700 åkare som anmält sig till loppet. Men hon tror att antalet kan komma upp till 800 anmälningar inför tävlingen den 1 och 2 april.

Nytt i år är att sista delen in mot mål är förändrat. Nu slipper deltagarna åka över bron vid skidstadion. Istället åker de som ett S in mot mål, något som blir mera publikvänligt, uppger Bente Bruvoll och tillägger:

I målområdet kommer vi att ha ett stort tält där publiken får köpa fika och eventuellt värma sig.

Starttiden i Nordli på söndag är ändrat så att alla kommer att starta klockan 10.00.

Tidigare startade tävlingsklasserna klockan 10.00 och motionsklasserna klockan 10.10.

Flyktingloppet är även detta år avslutande tävling av Ica Supermarked Jemtland Ski Tour, avslutar Bente.

Historik

Flyktingloppet, eller Flyktingerennet, är en skidtävling i klassisk stil som man åker från Norge till Sverige. Loppet, som genomförts sedan 1950, åks till minnet av de flyktingar som under andra världskriget flydde från Norge. Från och med 1964 finns det en damklass. Loppet har haft mer än 2 000 deltagare under 2000-talets första decennium.

Starten sker i Nordli i Norge och målgången sker efter 44 km i Gäddede.. Loppet följer i stort sett den väg som flyktingarna åkte under kriget. Banan är kuperad med nästan 300 meters höjdskillnad. Banan går i början upp på fjället ovanför trädgränsen och därefter är det alpina utförslöpor några kilometer. Mot slutet en brant stigning på 4 kilometer upp mot Muruhatten och sedan utför i 7 kilometer.

En tuff tävling för de som pressar tider, annat kan det vara för de motionärer som tar en ”tur” för avkopplings skull.

affarsnyttnorr