tn_gift ok

Migrationsverket vill få David Idrisson utvisad

nyheter

2019-06-29 Terrormisstänkte David Idrisson från Uzbekistan men bosatt i Strömsund dömdes av Tingsrätten till fängelse för förberedelse av terrorbrott medan Hovrätten friade honom från anklagelserna. Men Migrationsverket vill få Idrisson utvisad, något som kan vara svårt att genomföra eftersom han kan bli torterad i sitt hemland.

David Idrisson bosatt i Strömsund har oftast i media kallats för 46-åringen. I april i fjol gjorde SÄPO ett tillslag i hans förråd på orten där han förvarade stora mängder farlig vätska samt andra märkliga vapenliknande föremål och skyddsutrustning. Dessutom slog polisen till på andra adresser i Sverige där flera män greps och misstänktes för inblandning i samma härva. Idrisson  dömdes i Tingsrätten till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terrorbrott men friades av Hovrätten. Nu har Migrationsverket beslutat att Idrisson skall utvisas.

I samband med att Idrisson friades av Hovrätten hävdes också beslutet om utvisning. Men nu har Migrationsverket drivit ärendet vidare och beslutat om utvisning. Hur Idrisson reagerar över detta beslut finns inga uppgifter om. En utländsk medborgare kan enligt svensk lag utvisas med stöd av lagen om särskild utvisning av utlänning. Ansökan från SÄPO grundar sig på en av lagtexterna där det står att en utländsk person kan utvisas där det finns fara för ”att begå ett terroristbrott”.

Men det är inte självklart i det här fallet att det går att verkställa utvisning eftersom David Idrisson riskerar tortyr i sitt hemland.

Trots att Hovrätten frikände Idrisson så har SÄPO agerat och ansett att Idrisson och en av de andra männen skulle kunna utföra ett terrorbrott i Sverige. Uppgifterna kring vad som låg till grund för detta är knapphändiga.

Ett uttalande till TT av Fredrik Hallström, biträdande enhetschef för kontraterror på SÄPO, var att man bedömde att de kan begå den här typen av gärningar.

 

 

affarsnyttnorr