Bild: Privat.

Bild: Privat.

Matti Norlin får Hans-Erik Dahlgrens stipendium

nyheter

2017-12-15 Hårdrock, blues, ragtime och folkmusik på elgitarr, resonatorgitarr, nyckelharpa, fiol, vevlira … Listan över musikstilar och instrument som Matti Norlin bemästrar kan göras lång

Nu får allkonstnären från Hoting 2018 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne.

Matti Norlin är född 1972 och uppvuxen i Hoting. Som liten lyssnade han mest på Elvis, Chuck Berry, Little Richard och andra rythm and blues-artister. Som tio-åring började han spela gitarr och har sedan dess ägnat sig åt både hårdrock, storbandsjazz, fusion samt rock och blues i olika konstellationer. Han spelar även folkmusik med bandet Skrömta.

–         Det är svårt för mig att välja bara en genre, jag gör väldigt många olika saker och trivs bra med det. Jag har drömmar och en hel del planer. Bland annat vill jag göra fler bluesskivor och skriva nytt material till bandet Badge. Innan sommaren hoppas jag även att Skrömtas nya skiva blir klar, säger Matti Norlin.

Starka band till hembygden Han bor idag i Stockholm, men banden till hembygden är starka. Tillsammans med barndomskompisen Mikael Rönnberg har han tonsatt och sjungit in ett antal visor på dialekt, bland annat Tåsjömål och Bellviksmål.

–         Vi spelade tillsammans som tonåringar, nu har vi hittat tillbaka till varandra och det här tror jag mycket på. Det är lite av en dröm att gräva i dialekter och texter, att bevara dem på vårt sätt. Det är en otroligt spännande resa. Hembygden ligger mig varmt om hjärtat, säger Matti Norlin.

Stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne delas nu ut för andra gången. Det ska gå till en före detta elev i kulturskolan som numera arbetar hel- eller halvprofessionellt med musik. Det består av ett diplom och 8 000 kronor.

–         Matti är en av många duktiga musiker från vår kommun, det känns roligt att på detta sätt få uppmärksamma honom och bredden i det han gör, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

”En jättestor ära” Matti Norlin tar emot sitt pris under våren 2018.

Det är en jättestor ära. Det känns fantastiskt att jag fortfarande finns kvar i tankarna hos människor i hembygden, säger han.

affarsnyttnorr