Kommunalråd Göran Bergström.

Kommunalråd Göran Bergström.

Mannen från Backe döms till grovt förtal

nyheter

2017-10-13 Tingsrätten i Östersund dömer mannen från Backe, som stått åtalad för förtal mot kommunalråd Göran Bergström, till grovt förtal.

Den åtalade mannen från Backe är 73 år och har under flera år satt upp lappar på olika anslagstavlor i Strömsund där han påpekat Göran Bergströms oförmåga att inneha sin befattning, först inom Polisen och därefter som kommunalråd. Bland annat har han skrivit att Göran Bergström är en galen och inkompetent person. Nu döms mannen av Östersunds Tingsrätt för grovt förtal mot Bergström och skall betala 6.000 kronor i böter. Men tingsrättens ledamöter var inte eniga..

Personen i fråga medgav under tingsrättsförhandlingarna att han har skickat ett flertal brev till Göran Bergströms arbetsgivare. Budskapet har varit att kommunalrådet är en komplett odugling och en galen person med förmodade missbruksproblem. Han uppger att det är Göran Bergström som förföljt och spionerat på honom. Dessutom att det är andra personer som bett honom sätta upp lapparna.

Östersunds tingsrätt väljer att inte tro på gärningsmannens egna påståenden och uteslutet att någon annan än 73-åringen själv som skrivit och satt upp de kränkande notiserna. Att Göran Bergström skulle ha förföljt och spionerat på 73-åringen framstår även det som mindre trovärdigt, även om det inte är helt osannolikt.

Tingsrättens bedömning är att 73-åringen gjort sig skyldig till såväl förtal som grovt förtal. Däremot frias mannen från misstankarna om förtal när det gäller breven till Göran Bergströms tidigare chef länspolismästaren. Rätten dömer till dagsböter och ska betala 6 000 kronor.

Men tingsrättens ledamöter är inte eniga om utgången och rättens ordförande, rådmannen Jenny Olsson, anser att breven till mannens båda arbetsgivare ska räknas som grovt förtal. Inte förtal av normalgraden. ”En dom med tre fall av grovt förtal skulle ha höjt straffvärdet till fängelsenivå” .

affarsnyttnorr