Kartläggning av brottslingars härkomst kan behövas

nyheter

2018-05-9 Efterfrågan på en kartläggning av relationen mellan brott och härkomst är hög. Det konstaterar Brottsförebyggande rådet, Brå, som nu öppnar för en ny studie.

Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) visar att år 2005 publicerade de en rapport  ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet”. De senaste åren har många höjt sina röster om att en ny liknande kartläggning borde genomföras. Bland annat har Moderaterna krävt en studie om sexbrottsdömdas ursprung.

För några månader sedan fick Brå i uppdrag att utreda varför sexualbrotten har ökat sedan 2005. Regeringen har sagt att det är upp till Brå att bestämma om härkomst ska ingå i den utredningen.

Både Expressen och Aftonbladet har den senaste tiden publicerat granskningar om våldtäkter där de har undersökt vad de dömda har för ursprung. I samband med den senare tidningens granskning har frågan kommit upp igen.

Brå har tidigare sagt att de redan har tillräckligt med kunskapsunderlag i ämnet. Men nu har de gjort en vändning.

”Det kan nu konstateras att efterfrågan i samhällsdebatten på uppdaterade underlag om relationen mellan brott å ena sidan och härkomst och migration å andra sidan, är så stark att myndigheten behöver överväga möjligheterna igen”, skriver Brottsförebyggande rådet i ett skriftligt uttalande till TT.

Ett besked om så blir fallet kommer dock att dröja åtminstone till början av 2019.

– Det har varit en otrolig efterfrågan på att Brå ska göra något sådant. Vi är en kunskapsproducerande myndighet som naturligtvis ser värde i att man får så god kunskap som möjligt, säger Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd på Brå, till SVT.

Enligt Stina Holmberg är det inte några politiska påtryckningar som ligger bakom vändningen i frågan.

– Det är inget uppdrag vi fått från regeringen, men vi följer den debatt som pågår och lyssnar på argument för och emot, säger hon till SVT.

affarsnyttnorr