Lagbok

Hovrätten dömer männen från Backe till hot och misshandel

nyheter

2017-10-26 Hovrätten går emot Tingsrättens dom om de två män från Backe som uppges ha hotat och slagit några asylsökande ungdomar förra sommaren. De döms för hot och misshandel till villkorlig dom med dagsböter och skadestånd.

Förra sommaren blev Polisen kallad till Backe nattetid efter att en grupp asylsökande ungdomar varit inne på en privatpersons mark och gått in i ett djurhägn.  Far och son hade konfronterat ungdomarna och det uppstod irritation som ledde till att en av dem använde ett gevär och sköt ett skott för att skrämma bort de ovälkomna besökarna. Sonen skall ha slagit en av flickorna i ansiktet.  Männen, en 70-årig far och dennes son. Ingen polis kom till platsen men det blev rättssak av det hela.

Tingsrätten tog upp ärendet och männen friades. Men efter en tid gav sig ett nytt vittne till känna och det blev ett fall för överklagan till Hovrätten för nedre Norrland. Tingsrätten ansåg att målsägandes berättelser inte stämde överens helt med vad som sagts tidigare i polisförhör.

 Hovrätten har nu ändrar tingsrättens dom när det gäller åtalet kring skott och hot mot de asylsökande, vilket nu ledde till att sonen döms för misshandel och pappan för olaga hot. Den äldre döms för sex fall av olaga hot. De båda döms till villkorlig dom och dagsböter om 14 000 respektive 12 000 kronor. Mannen i 70-årsåldern ska dessutom betala skadestånd till de drabbade på totalt 90 000 kronor.

Åklagaren har hänvisat till samma bevis som i tingsrätten men lagt till ett vittne.

Hovrätten konstaterar att målsägandena på ett ”detaljerat och sammanhängande sätt” berättat vad som hände den där julikvällen i fjol.

Polisen kom inte till platsen efter att de larmats och för det har de fått hård kritik.

affarsnyttnorr