Foto: Digitalmuseum.se

Foto: Digitalmuseum.se

Går sämre för barn i tre kommuner i länet

nyheter

2018-05-18 Barn i Ragunda, Bräcke och Strömsund har i genomsnitt sämre skolresultat, ekonomi och hälsa än i övriga landet. Det framgår i en rapport enligt Barnombudsmannen.

Enligt uppgift skall barn i Strömsund, Ragunda och Bräcke ha sämre hälsa och ekonomi än i övriga landet. Det framgår i alla fall i en kartläggning som gjorts över samtliga kommuner och delges av Barnombudsmannen. En uppföljning som gjorts sedan våren 2017 inom förorter och kommuner som bedöms som utsatta. Där har barn i genomsnitt sämre skolresultat, ekonomi och hälsa. Niohundra barn i våra tre kommuner Strömsund, Ragunda och Bräcke har fått berätta om sin vardag.

Men i intervjuerna framgår från flera barn att de trivs med förhållandena på en mindre ort än att bo i stan. Bra skola och snälla kamrater.

Kin Wiberg är socialpedagog på Bräcke kommun, uppger till SVT att visserligen har de haft problem men rapporten borde ha skiljt på förorter med problem och glesbygdskommuner menar hon, och fortsätter:

– En del kan man känna igen sig i och en del inte. Just det här att det kunde vara skottlossning och så, det existerar ju inte här tycker vi, annat än på älgjakten då, säger Kin Wiberg.

Hur är det då i Strömsunds kommun? Vi får återkomma med uppgifter om de.

affarsnyttnorr