Lagbok

Försökte slita av 9-åring både slöja och hjälm

nyheter

2018-12-20 En man från Strömsund har dömts för ofredande efter att han följt efter en 9-åriga flicka som åkte rullskridskor och slet tag i hennes hjälm och slöja och sa ”ta av din slöja, jag vet att din pappa tvingar dig”.

Händelsen inträffade i maj 2017 då en flickan på 9 år var på väg in i en matbutik i Strömsund, då kom en man bakifrån och ryckte tag i flickans hjälm och slöja och drog. Han skulle dra av henne det hon hade på huvudet och främst slöjan. Det gjorde ont i flickans hals och hon kände en kvävande känsla.

I affären fanns vänner till flickans pappa och de vände sig till butikspersonalen som larmade Polisen om händelsen.

Nu har rättegången varit och där uppger mannen att han inte kommer ihåg någonting av händelsen. Men han påpekar att skulle han ha gjort det, så var det inte illa menat. Han arbetar med barn och uppger att han brukar busa med dem på liknande sätt. Han säger att han tycker det är synd att små tjejer måste bära slöja.

Personen inne i butiken som flickan vände sig till berättar under rättegången att flickan var rädd, stressad och grät. Han kunde också peka ut mannen i rätten.

Domstolen anser att flickans vittnesmål både är trovärdig, sammanhängande och verkar självupplevd. Genom vittnets berättelse och bevis i form av en film, så menar domstolen att det är bevisat att mannen slitit i flickans hjälm och slöja.

Domstolen ser det som extra allvarligt att det är en 9-åring som är drabbad och att han för henne är helt okänd. Tingsrätten anser därför att mannen kränkt flickan och dömer honom för ofredande. Straffet blir 50 dagsböter på vardera 80 kronor. Han ska även betala flickan ett skadestånd på 5 000 kronor. Där skriver domstolen än en gång att det är en ung person som drabbats och att det mannen gjort strider mot värderingen om alla människors lika värde.

affarsnyttnorr