Emely får sitt certifikat efter avklarad utbildning. Foto: Fredrik Löfvenberg

Emely får sitt certifikat efter avklarad utbildning. Foto: Fredrik Löfvenberg

Emely hjälper människor till bättre kroppskännedom

nyheter

2018-03-15 Emely Olsson är en av tio i Sverige med sin utbildning och arbetar med systematisk rörelseintegrering. – Jag vill att mina kunder ska få bättre kroppskännedom och hållning, mindre smärta och mer rörlighet, berättar hon.

Emely hyr ett behandlingsrum på träningscentret Pigg & Frisk i Strömsund där hon tar emot sina kunder. Rummet är litet, men Emely som nyligen blivit certifierad Aspera Movement Integrator  menar att det räcker till.

– Det finns plats för en behandlingsbänk och plats för kunden att stå så jag kan se kunden i olika vinklar och hur kroppens olika delar belastas.

I december blev Emely klar med sin sex månaders utbildning som till viss del var på distans och delvis med träffar i Stockholm.

– Jag har alltid tyckt om att arbeta med människokroppen och komma tillrätta med problematiken i kroppen. Jag har själv haft mycket problem med min egen kropp, säger hon eftertänksamt.

Sen tidigare är Emely utbildad massageterapeut hos Axelsons, men kände att hon saknade något och letade efter vidareutbildningar som såg kroppen ur ett helhetsperspektiv. Som småbarnsförälder investerade Emely förutom pengar också tid i utbildningen.

– Jag har en stöttande sambo som gjorde det möjligt för mig att gå utbildningen. Som människa är jag flexibel och ser inte problem. Dessutom fick jag sova mer när jag var på utbildningen än hemma, säger Emely med ett leende.

29216584_1725867910792434_3032743946066329600_n

När Emely tar emot en kund börjar hon med att göra en kroppsavläsning. Hon kontrollerar om kroppen är centrerad och om det finns några snedheter. Många av hennes kunder har smärta i ländrygg, höft eller nacke när de besöker henne

– Jag tittar på hela kroppen istället för att bara titta där personen har ont, i synnerhet fötterna är ett viktigt område att titta på. Många gånger kommer smärtan från något annat ställe än där man har ont. Jag utgår från hur kroppen ska röra sig utifrån gång och löpsteg, människan är skapt för att röra sig framåt. säger hon. Under behandlingen görs olika funktionstester av kroppen för att kontrollera rörligheten utifrån kroppsavläsningen. När hon bildat sig en uppfattning om kroppen så börjar Emely arbeta med fascian (bindväven) både med manuell behandling och i rörelse.

– När fascian inte kan glida så måste man lossa och få igång rörligheten. Jag arbetar bland annat genom att behandla mellan muskler för att öppna upp glidlager, förklarar hon.I framtiden vill Emely lära sig mer om idrottsvetenskap och träning vid återgång efter skada.

– Det är viktigt att vidareutveckla sig för att det ska vara roligt. Mitt mål är att kunna livnära mig på det egna företaget och hjälpa kunden med det  behandlingssätt som passar bäst utifrån kundens problem.

– Jag har två intressen och det är jobbet och mina hästar förutom familjen förstås, säger Emely som även sitter med i styrelsen för Strömsunds Ridklubb. 

 

Emely Olsson

 

Ålder: 29 år

 

Yrke: Massageterapeut samt utbildad inom systematisk rörelseintegrering

 

Bor: På en gård i Strömsund

 

Familj: Sambo, tre döttrar; Lea 8 år, Lisa 3 år och Lova 1 år samt två hästar.

 

Läser just nu: Harry Potter och det fördömda barnet, skriven av J.K. Rowling.

Text: Ulrika Haglund.

 

affarsnyttnorr