Privat bild.

Privat bild.

Allvarligt med vår ökade björnstam

nyheter

2018-04-13 Nu är det snart dags för Länsstyrelsen att sätta en avskjutningskvot för årets björntilldelning. Inventeringen visar att det finns flera björnar i länet än vad Länsstyrelsens egna normer säger.

Länsstyrelsen måste ta det allmänna ansvaret och se till att björnstammen i länet minskar. Det fungerar inte idag med oskygga björnar som rör sig bland befolkningen. Att låta barnen vara ensamma ute för att leka på gården är inte att tänka på hos vissa medborgare. Som exempelvis i Gubbhögen som under flera somrar haft björnen allt för nära inpå sig.

De här bilderna är inskickade av Agneta Espvall Gubbhögen. Bilderna togs i byn förra sommaren och som framgår så är det mer än olustigt att behöva ha det så här. Att till och med björnen intresserar sig för barnens leksaker gör att det knyter sig i magen. Bilderna är tagna vid två olika gårdar i Gubbhögen.

sop

Vi har fått information om att björntätheten i länet är inte längre idag än vad den var för 10 år sedan. Trots att spillningsinventering med dna-analys bevisar att det finns fler björnar än vad Länsstyrelsen själva satt som ram. Vid 2015-års inventering visar resultatet på att det finns mellan 860-880 individer. Länsstyrelsens egna uppgifter visar att vid en livskraftig björnstam kan antalet ligga på mellan 600-800 björnar. Det innebär att förtroendet för Länsstyrelsen vacklar i och med att de inte kan hålla avskjutningen som står i proportion till egna beräkningar.

affarsnyttnorr