DSC00114

Aldrig någon som ser när vandalisering sker på Hempan

nyheter

2017-10-4 Nu har ännu en gång Hembygdsgården i Strömsund varit utsatt för något man kan kalla vandalisering. Ett av fönstren på Café Tomten är sönderslaget men inget inbrott har skett.

För bara någon vecka sedan upptäcktes att elkabeln till Jätten Jorm var avsliten eller avskuren. Detta polisanmäldes och en person kunde höras. Den personen uppgav att det hände av en ren olyckshändelse. Men personen i fråga tog aldrig själv kontakt med personalen på Hembygdsgården för att betala för skadan. Alltså… där står polisen och får en kanske uppdiktad historia i ansiktet och måste svälja allt eftersom det står ord mot ord och INGEN har sett något, som vanligt.

Natten mot lördag, inte fastställt, men under helgen i alla fall så har någon eller några krossat ett fönster till Café Tomten, öppnat fönsterhakarna därefter på insidan men ingenting är rört där inne. Alltså tyder det kanske på att något inbrottsförsök var det inte fråga om utan i stället ren vandalisering. Det är ett nidingsdåd med andra ord.

Dessa händelser är ingen engångsföreteelse utan har pågått under flera år. Ungar har varit uppe på scenen och gjort upp eld och saker och ting har slagits sönder. Det kostar pengar och arbete som skulle kunna läggas på något trevligt på Hembygdsgården.

Stället har under barmarkstid många besökare på plats, både av turister men också av ortsbor som flanerar på stället. Men det konstiga är att det aldrig finns någon människa som ser när något händer. Är folk blinda för att se vad som sker eller vill man helt enkelt inte bli involverad. Det är enklarare att bara vända bort huvudet och gå vidare.

Utan några som helst vittnen blir det som skadegörelsen vid Jätten Jorm. Ord står mot ord när Polisen har den skyldige framför sig men ingenting går att göra för det finns inga bevis. Och ingen har sett något.

En första uppmaning kan vara att i första hand uppmana föräldrarna till de barn och ungdomar som har hittat ett trevligt tillhåll nere på Hembygdsgården kvällar och nätter. Börja informera de unga och cirkulera lite extra därnere så kanske det kan bli bättre. För då är det kanske någon som ser om saker och ting händer.

affarsnyttnorr