tn_gift ok

Åklagaren yrkar långa fängelsestraff och utvisning

nyheter

2019-02-11 Utvisning för alla, 8-12 års fängelse för förberedelse till terrorbrott och drygt ett års fängelse för finansiering är åklagarens bestämda uppfattning.

Nu har åklagare Per Lindqvist haft sin slutplädering i det stora terrormålet där en av männen var bosatt i Strömsund. Sex män är åtalade för finansiering och förberedelse till terrorbrott. En händelse som SÄPO kom på spåren i slutet av april 2018 när stora mängder kemikalier och skyddsutrustning hittades i ett förråd i Strömsund.

Åklagare Per Lindqvists yrkan om straff för de sex männen, om de döms, för Idrisson, ”strömsundsbon”, Umarov och Abdullaev till 8-12 års fängelse,  de tre som åtalats för förberedelse till terrorbrott.  För terrorfinansiering ett års fängelse. Dessutom att samtliga sex män ska utvisas.

– Det finns inga levnadsomständigheter som talar emot utvisning, uppger Lindqvist.

I februari köper Idrisson kemikalierna som, enligt åklagaren, skulle användas till bombtillverkning och i början av mars försöker Idrisson skaffa tre falska pass.

I mars ska Umarov ha berättat för en IS-sympatisör att det “finns ett bröllop hos oss”. I en annan chatt säger han att han ska åka efter att ha “avslutat ett ärende”. Det tolkar åklagaren som att ett attentat var planerat och han tar också upp en chatt där Idrisson förklarar för Botir Yusupov att han är “samlokaliserad” med Umarov. 

Sprängverkan varit förödande

En invändning från försvaret har varit att Idrisson försökt sälja kemikalierna till Strömsunds kommun men de var inte intresserade. Chefsåklagare Per Lindqvist säger att han inte ifrågasätter det men att det inte går att säga vad det betyder eftersom det aldrig talades om volymer och priser.

I slutpläderingen framhåller åklagaren att de tre åtalade hade skaffat kemikalier för att utföra ett terrordåd.

– Sprängverkan hade uppenbarligen varit förödande. Till detta kan läggas att man genom att sprida gas skulle kunna orsaka stor skada, säger Lindqvist.

– Det är också svårt att blunda för kopplingen till de gasmasker som hittats, uppger åklagare Lindqvist.

affarsnyttnorr