sakerhetspolis

nyheter

2018-05-3 Nya uppgifter strömmar till om de tre terrormisstänkta männen från Uzbekistan där en av dem, 45-årig man, greps i Strömsund på måndagen. Det ligger mycket smolk i bägaren sedan tidigare och SÄPO har haft dessa män under uppsikt en längre tid.

Advokat Thomas Olsson företräder den 45-årige misstänkte mannen och enligt uppgift har hans klient kommit till Sverige från Uzbekistan 2008 och är en frånskild sjubarnspappa som numera är bosatt i Stockholmsområdet. Mannen bodde tidigare i Strömsund. Han bytte efternamn i januari 2015,  ett och ett halvt år senare i september 2016 bytte han även förnamn.

Den 45-årige mannen i Strömsund misstänks ha begått brottet under en längre period än de övriga två, från den 1 januari 2017, enligt häktningsframställan.

Den 45-årige mannen blev av med körkortet 2015 och har efter det dömts genom strafföreläggande flera gånger för olovlig körning, bland annat för att ha kört en lastbil utanför Enköping under förra sommaren.

Mannen och hans exfru hade kontakt med myndigheterna för bara några månader sedan då kronofogden avhyste dem från en källarlokal i södra Stockholm i slutet av januari i år. Paret lämnade kvar fem akvariefiskar i lokalen. Eftersom myndigheterna inte lyckades få kontakt med vare sig den 45-årige mannen eller hans exfru beslutade länsstyrelsen i februari att omhänderta fiskarna med omedelbar verkan. Omhändertagandet uppskattades inte av 45-åringen som valde att överklaga beslutet i mars i år.

Säpo har tidigare uppgett att de spanat på de anhållna männen under en längre tid innan tillslaget mot dem på valborgsmässoafton. Det finns dock ”inga indikationer” på att ett attentat varit planerat under de närmaste dagarna uppger Säpo.

Samtidigt uppger en källa med kännedom om fallet för TT att minst en av de gripna har haft kontakt med terroristmisstänkte Rakhmat Akilov.

 

affarsnyttnorr