Strömsundsbron ett historiskt bygge

nyheter

2022-04-19 Strömsundsbron som invigdes 1956 var då världens längsta snedkabelbro och spännvidden ligger på 182 meter medan totallängden är 332 meter. Detta brobygge observerades ute i världen och var väl omskriven hur den var utformad.

Strömsundsbron blev ett historiskt lyft för trafiken efter att Strömssundet under århundranden haft färjetrafik. När bron över Russfjärden nedanför Ulriksfors byggdes någon gång under 1920-talet gick biltrafiken till och från Östersund den vägen, även om det blev en omväg, men man slapp färjan.

Strömsundsbron stod klar och invigdes av Landshövding Anders Tottie den 27 september 1956. Den totala kostnaden för bron var ungefär 10 miljoner kronor.

Stor kompetens fick man från Tyskland därifrån man fick ritningar och konstruktionsbeskrivning och många tyskar kom till Strömsund för att delta i brobygget. Ett namn som finns med i historien om bron är Franz Dischinger som föddes 1887 och avled 1953. Bron byggdes av Demag AGDuisburg, under åren 1953–1955 och betongfundamenten byggdes av dåvarande AB Skånska Cementgjuteriet. Enligt uppgift kallas bron för ”Jämtlands Golden Gate”.

Från 50-årsjubileet av brobygget. Här finns bland annat Sigge Eriksson, Daniel Perfect, Lennart Oscarsson, Maggi Mikelsson och intill henne står handelsattachén från Tysklands ambassad. Arkivbild Barbro Ericson

Den 7 juli 2006, firades Strömsundsbrons 50-år där bland andra  landshövding Maggi Mikaelssonhandelsattachén från Tysklands ambassad i Stockholm samt Strömsunds kommunalråd Lennart Oscarsson fanns med. Inför jubileumsdagen inbjöd Kommunen alla som var födda 1955 i Kommunen till middag på Hembygdsgården.

I oktober 2010 fick bron en vacker fasadbelysning, genom en samfinansiering mellan Trafikverket, Strömsunds företagarförening och Strömsunds kommun.

Under de senaste åren, med början 2020, jobbar Trafikverket med att byta ut de sneddragna kablarna något som är både omfattande och tidsödande. Men något som av säkerhetsskäl måste genomföras.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr