Inger Johanssons handgjorda kuddar och prydnadsmatta fick stor uppmärksamhet. Återbruk.

Konstnärer ställer ut i Yxskaftkälen

nyheter

2021-10-3 Under lördag var det utställning i Yxskaftkälen av konstnärer inom olika gebit. Det var starten av Konstens vecka Jämtland – Härjedalen och här i byn finns framgångsrika människor med skapandet som det stora intresset. Vi gör en liten presentation av utställarna och deras alster, i nytt och återvunnet material.

Konstens Vecka Jämtland – Härjedalen går i år under temat ”åter”. Det står för återbruk, återerövra och återkomst. Mycket slängs idag men det finns uppfinningsrika personer som tar tillvara på materialet och återskapar något i ny design. Vad sägs om att klä en stol med ett par slitna jeans, eller göra en tjusig tröja från något som kasserats.

I Yxskaftkälen finns många fina exempel på återbruk av konstnären  Hannah Breger. Hon är utbildad inom mode och design och har arbetat som mode- och industridesigner från 80-talet men jobbar sedan 22 år som slöjdlärare med textil inriktning. Hon kommer från Skåne men träffade sin kärlek i Yxskaftkälen och blev bofast i byn. Hannah jobbar som slöjdlärare vid Vattudalsskolan i Strömsund.

På utställningen kan vi se hennes vackra målningar, textilarbeten där mycket är just ”återvinning”. Sköna färger och stil, vackra målningar, främst djur, Skånsk yllebroderi och inte att förglömma det stora intresset av att återbruka möbler med roliga inslag.

Så har vi konstnär Hester Plomp med vackra målningar. Hon flyttade till Yxskaftkälen från Nederländerna och därefter kom också hennes föräldrar med flyttlass till byn. Hester är en framstående konstnär och nyligen hade hon utställning på biblioteket i Strömsund (som Affärsnytt Norr skrev om vid tillfället). Målningarna hon gör är ofta på gammalt virke, något som får hennes konst att få ett speciellt djup. På bygdegården fick också besökarna tillfälle att testa att måla stenar i egna motiv. Själv satt hon givetvis med en pensel i handen.

Margareta Hjorth berättar hur hon farsineras av färger och därför målar hon så fort det finns en stund över. Det blir akrylmålning och akvareller. Men hon jobbar också mycket med lergods, gjutet stengods som hon handmålar. Många av Margaretas alster har visats både på Galleri Katten och Biblioteket i Strömsund, där hon jobbar som bibliotekarie. Och givetvis på Galleri Glada Skatan på Lusthuset i Yxskaftkälen. Det rör sig om konst i alla dess former, måleri skulptur och stengods. Dessutom har hon ett stort intresse av att återskapa. Margareta flyttade till byn för fyra år sedan.

Dessa tre damer, Hannah, Hester och Margareta arrangerar Yxskaftkälens Konstgrupp och har flera återkommande utställningar i byn.

Inger Johansson Strömsund visar egentillverkade handarbeten. Det är trasmattor som hon vävt, bland annat av mattrasor från gamla avlagda kläder. Hon stickar och syr i skinn. Som exempel kan nämnas, hon fick ett rävskinn av en god vän, det tillredde hon själv och därefter sydde hon upp ett par vackra handskar. Egna designade kuddar och mattor med inslag av fårskinnspäls, något som fick stor uppmärksamhet av besökarna.

Till barnens stora förtjusning, möjlighet att få göra eget konstverk i Luffarslöjd. Hugo och Viggo med mamma Emma, hade kommit med övriga i familjen på besök hos mormor och morfar, Hillevi och Kent Norlén, och de tyckte det här var en rolig dag. Ja det fanns en hel del att ta in i minnesbanken från besöket i Yxskaftkälen. Att få se dessa kreativa människor, hur fantasin flödar och blir till något speciellt, både för dem själva men också för besökarna.

Det här är en by i blomstring. Hit flyttar folk, bygger nya hus, köper beboliga hus men också renoveringsobjekt. Till och med Missionshuset är sålt för att bli bostad. Gemenskapen betyder mycket och varje tisdag samlas byborna på Bygdegården för att fika tillsammans och prata skit, som Kent Norlén uttrycker sig, han är ordförande för Bygdegårdsföreningen. Och nu har besökarna fått avnjuta en fin utställning i ”Åter”-seendets tecken.

Text o foto även i Gallerian: Barbro Ericson

affarsnyttnorr