Uttaberga Byförening – skapar julmys för gemensamma mål

nyheter

2023-12-20 NYHET! FILMPREMIÄR FREDAG 22 DECEMBER Leader 3sams senaste Landsbyggarefilm spelades in under helgens julmys på Liensskola utanför Hammarstrand. Vi fick följa styrelsens förberedelser inför dagen med marknad, tomteverkstad och tomtevandring.

Det är ett engagerat gäng i olika åldrar där de yngsta hjälpte till att pynta, tonåringar sjöng julsånger för besökarna medan föräldrar höll i trådarna och bar och donade. Far/morföräldrar var också på plats och stöttade där det behövdes. Det hade minsann inte sparats på krutet utan det var julmys i varenda liten vrå och detalj!

Liens skola är deras gemensamma nämnare, de vill alla fylla byggnaden med liv och rörelse och hjälpas åt att renovera upp byggnaden för utökad framtida verksamhet. De trivs tillsammans i styrelse och arbetsgrupp och engagerar sig för en gemensam sak och för att det är så himla roligt att jobba tillsammans! säger alla inblandade.

  • Med denna produktion vill vi lyfta det otroliga ideella engagemang som finns i våra bygder och alla ideella krafter som står bakom evenemang och aktiviteter som görs. Vi lyfter inte bara företagare i projektet, utan även de samhällsentreprenörer och föreningar som bidrar till en levande landsbygd och den livskvalité som människor eftersträvar, säger projektledare Linnea Bergström på Leader 3sam.  

 

  • Vi vill lyfta den där ”Någon” som brer alla mackorna till fikat, den där Någon som pyntar och sätter stämningen, den där Någon som tänder alla marschaller och eldar, den där Någon som klär ut sig till tomte och sitter ute i timmar och läser julsagor för barnens skull, säger projektledare Linnea Bergström på Leader 3sam. 

Landsbyggarefilmer breddar bilden av det lokala entreprenörskapet  

”Vi Landsbyggare – Strömsund Ragunda” är ett attitydprojekt med mål att stärka individers och områdets självbild för att locka kapital, kompetens och drivkraft. Varumärket Landsbyggare föddes i Höga kusten och finns nu på ca 10 platser i Sverige. Leader 3sam vill skapa inspiration genom att visa bilderna av en kreativ landsbygd som sprudlar av drivkraft och liv. Vi vill visa den mångfald av Landsbyggare som finns här i en serie filmer som tillsammans lägger en bred bild av entreprenörskap i just Strömsund och Ragunda. Landsbyggarna inspirerar andra till att våga göra verkstad av sina egna idéer och visioner, och då står Leader 3sam redo med projektstöd och hjälper längs vägen. 

Filmproduktioner om Landsbyggarna som lever sina drömmar

Landsbyggarna beskrivs som de modiga, envisa och energiska människor som lever sina drömmar! Leader 3sam har under de senaste två åren porträtterat olika företagare och samhällsentreprenörer genom en serie kortfilmer där landsbyggarna själva berättar om sina liv och sitt företagande om vad det är som är så speciellt med att verka just här. De delar även med sig av sina framtidsplaner och ger tips och råd till andra som vill starta verksamhet här och/eller flytta hit. Fler filmer planeras för 2024.

Vill synliggöra den mångfald av entreprenörskap som bidrar till levande landsbygder

Landsbyggare finns i alla branscher och områden och bidrar alla på sitt sätt till utvecklingen av landsbygderna i vårt område. I projektet vill vi synliggöra all den mångfald av entreprenörskap som finns och hur människor samverkar för att förhöja livskvalitén och utveckla våra bygder.

– Det här är ett efterlängtat projekt! Att kunna fokusera helt på att lyfta positiva exempel och göra våra lokala entreprenörer till filmstjärnor, har mottagits med glädje i bygderna. Det är uppfriskande med nyheter som lyfter det positiva som händer i vårt område, på en vardaglig basis. Vi lyfter de som bor och verkar här med förhoppning att deras livsberättelser ska skapa en stolthet för platsen och inspirera andra till att ta nästa steg i sin utveckling, öppna eget eller flytta hit, säger Linnea Bergström, projektledare för Vi Landsbyggare Strömsund Ragunda, Leader 3sam.

– Att arbeta med bild och film är ett koncept som går rakt in i hjärtat. En bild säger mer än 1000 ord sägs det, och en film säger ännu mer! Alla dessa porträtt ger tillsammans en bild av entreprenörskap och livet i Strömsund och Ragunda kommuner. Det är otroligt värdefullt att de som faktiskt bor och verkar här själva berättar om sina liv och sitt entreprenörskap. ”Man blir rörd av Landsbyggarnas engagemang och för varje film inspireras man till att göra detsamma!” säger Linnea Bergström, projektledare, Leader 3sam.

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr