Uppgörelse på sandlådenivå

nyheter

2023-05-8  En 30-årig kvinna i Strömsunds kommun åtalas för två fall av ofredande. På fastighetens gemensamma gård finns en sandlåda där barn lekte och kastade sand som träffade ett sällskap som satt och fikade. En av kvinnorna i sällskapet sa till och då blev det bråk mellan henne och ett av barnens mamma.  Vilket blev ett ärende för Tingsrätten.  

Händelsen inträffade vid en uteplats för hyresgäster i maj 2021 i Strömsunds kommun, då en svenskfödd kvinna och en kvinna från ett annat land men bosatta i fastigheten drabbade samman över en incident kring en sandlåda.

Några personer, som ursprungligen kommer från ett annat land, satt på uteplatsen och fikade samtidigt som några barn lekte i sandlådan intill, de kastade sand omkring sig och på sällskapet som satt och fikade. En av kvinnorna vid fikabordet ska ha sagt till barnen att sluta kasta sand. En tillsägelse som mamman till ett av barnen inte tyckte om och därmed startades  ett bråk som slutade i Tingsrätten.

Den 30-åriga mamman ska under bråkets gång ha tagit en spade med sand och kastade på den andra kvinnan samt en person till i sällskapet. Sanden träffade dem i ansiktet och hamnade i ögonen, munnen och på kroppen.

Bråket fortsatte och tilltog, varvid  mamman började skrika rasistiska tillmälen till kvinnan, hon som sa till barnen, och hennes sällskap vid fikabordet att de skulle åka tillbaka till sitt land för hon själv som var född i Sverige hade därmed större rätt till uteplatsen än vad de hade.

Enligt Tingsrätten har den 30-åriga mamman  vidgått händelseförloppet men nekat till brott.

Tingsrätten i Östersund dömer nu mamman för två fall av ofredanden vad gäller sandkastningen. Tingsrätten menar dock att de nedsättande orden mot målsäganden var del av en hetsig ordväxling.

”Yttranden som sker inom ramen för en hetsig ordväxling bör normalt inte föranleda straffansvar, medan yttranden som sker opåkallat och överraskande i större utsträckning kan göra det.”

Trots det ser tingsrätten allvarligt på de uttalanden som 30-åringen gjort.

Påföljden för den 30-åriga mamman blir 50 dagsböter och därtill ska hon betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Målsägandena, som kom från annat land, har efter händelsen känt sig tvingade att flytta från grannskapet där det hela inträffade.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr