Arkivbild privat: Lodjursriven ren som kan symbolisera reportaget.

Uppges ha jagat och skjutit lodjur på fel område

nyheter

2024-01-24 I mars 2022 uppdagades att två män jagat och skjutit två lodjur i en sameby men de saknade tillstånd för just det området. Därmed åtalas nu de misstänkta för grovt jaktbrott och brott mot områdesskydd vid jakt på lodjur. Men männen förnekar brott och anser att ett missförstånd uppstått.

De två männen hade ett särskilt tillstånd från Länsstyrelsen att jaga lodjur samt köra skoter inom en sameby i Jämtland. Men det uppdagades att de hade korsat den givna gränsen vid flera tillfällen och kommit över till en angränsande Sameby. Där ska de ha skjutit två lodjur och i ett område som ligger drygt två kilometer från det tillåtna området.

En ren som blivit riven av ett lodjur i ett hägn inom en sameby. Arkivbild privat.

Länsstyrelsen fattade misstankar om att lodjuren inte skjutits på de platser som jägarna uppgav och naturbevakare gav sig ut i området för att göra en tillsyn.

Det skulle visa sig, när naturbevakarna följde skoterspår, skospår, hundspår och blod kunde de konstatera att jakten inte bedrivits på tillåtet sätt. Vilket ledde till att i mitten av januari i år så åtalades de båda jägarna för grovt jaktbrott och brott mot områdesskydd.

En av männen argumenterar under förhöret för att de inte menat att begå något fel. Men att de kan ha tagit fel på vad gränsen mellan samebyarna går.

Text: Barbro Ericson

Foto: Privat

affarsnyttnorr