Arkivbild. Har ingen koppling till texten.

Tufft för skoterklubbarna i Strömsund – höga kostnader men snålt bidrag

nyheter

2024-02-8 Över hela Strömsunds kommun finns drygt 160 mil skoterleder och det mesta sköts på ideell väg. Kostnaderna skenar men skoteralliansen får inget mer i bidrag för säsongen 2024 än vad de fick förra året. Lennart och Gunnar Mårtensson har under flera års tid skött skoterleden inom Lillviken - Gubbhögen - Lomtjärn, helt ideellt.

Skoteralliansen skriver i sin ansökan att skoterklubbarna har stora investeringsbehov för att klara skötsel av leder och vindskydd. Därtill fortsätter kostnaderna för bränsle att öka.

Som exempel kan nämnas  skoterlederna inom Lillviken – Gubbhögen – Lomtjärn, totalt innebär det drygt 10  mil led och som hålls öppna och i fint skick av två privatpersoner, Lennart och Gunnar Måtensson och Lennart berättar:

– Ja vi har skött lederna under flera år och i alla former av väder men jag kan nämna att i helgen som va så körde Gunnar och jag 10 mil men innan vi hann vända så kom ungefär 20 centimeter nysnö, så då va den turen ogjord. Hittills den här säsongen har jag kört över 100 mil skoterled. Vi kör med egna skotrar, vi har ju ingen klubbskoter utan vi får använda våra egna. Och vi har investerat i en sladd och dessutom byggt upp vindskydd efter leden. Så de lilla bidrag vi får från Kommunen klarar vi oss absolut inte på, men vi får in lite medlemsavgifter så det blir en slant till bränslet. Eftersom vi är så få ute i byarna så kan vi inte satsa på några arrangemang för att ta in pengar. Folk fattas helt enkelt. Men det är ändå roligt att se att så många åker skoterlederna, stannar upp vid våra grillplatser och trivs, avslutar Lennart.

Text: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr