Strömsundssonen Fredrik Strömgren var med och räddade kvar Östersunds IK i Allsvenskan

nyheter

2024-03-24 Östersunds IK, Jämtlands representationslag i ishockey säkrade under lördagskvällen sitt Allsvenska kontrakt. Fredrik Strömgren, med moderklubb IFK Strömsund, var en av spelarna som bidrog till segern genom två assistpoäng.

Det har varit en tuff säsong för ÖIK (Östersunds IK) som nu gjort sitta andra år i näst högsta ligan, Hockeyallsvenskan. Otaliga uddamålsförluster placerade laget i nedre delen av tabellen under grundserien och det ville inte riktigt lossna för ÖIK, som ändå vann en del matcher mot de så kallade ”storlagen” som Björklöven, Djurgården, Mora, med flera. Efter 52 matcher i grundserien stod det klart att Östersunds IK kom på näst sista plats och ett ekonomiskt krisande Västervik på sista plats. Det innebar att lagen skulle spela ”Play Out” där det lag som först nådde fyra segrar skulle bli kvar i Hockeyallsvenskan.

ÖIK inledde med två hemmamatcher som slutade med en förlust och en vinst. Därefter väntade två bortamatcher i Västervik och samma där, en förlust och en vinst. Femte matchen på hemmaplan slutade med vinst och ÖIK hade därmed ”matchboll” inför sjätte matchen som skulle spelas på bortais. Under tiden som Play Out-spelet pågick, kom beskedet om att en grupp privatpersoner betalat Västerviks skuld på 900.000 kronor hos kronofogden och därmed var det bara en sportslig framgång som kunde rädda kvar ÖIK i Hockeyallsvenskan.

Den framgången skulle komma i den sjätte matchen på bortaplan nere i Västervik. Efter en mållös första och halva andraperiod kom matchens första mål när Filips Buncis gav Västervik ledningen. Därefter ökade tempot hos båda lagen, men 1-0 stod sig fram till pausvilan. ÖIK fortsatte pressa på och sju minuter in i tredje perioden kom utdelningen. J20-spelaren Isac Hamberg prickade in 1-1 efter ett fint förarbete av Fredrik Strömgren. Det var nog matchens viktigaste mål då det lossnade för ÖIK som snart gjorde 1-2 genom Viktor Granholm, 1-3 genom Sebastian Fakt, 1-4 genom Carl Skärström via ännu en assist av Fredrik Strömgren och sedan satte Alexander Anderberg punkt för matchen med 1-5

– Så himla skönt att få vara med och bidra till att rädda kvar laget i Hockeyallsvenskan. Det betyder mycket för mig personligen, för laget och självklart för länet som får behålla ett representationslag i näst högsta serien, säger Fredrik Strömgren som nu gjort två säsonger i Hockeyallsvenskan med ÖIK.

Vi på Affärsnytt Norr bugar och gratulerar till ett fantastiskt resultat.

Upplagd text: Barbro Ericson