Strömsundselever vann SM i fågelholksbygge

nyheter

2023-04-4 På tisdag i lunchtid kunde gymnasieeleverna vid Bygg i Strömsund ta emot SM-seger i bäst byggda fågelholk. Ett mästerverk i miniformat som blir ett drömställe för småfåglar.

Stort grattis till dessa välförtjänta vinnare, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

I SM i fågelholk tävlar skolelever i tre olika ålderskategorier och en vinnare utses inom varje ålderskategori. Klassen BA3 på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund vann gymnasiekategorin med deras fågelholk ”Sommarstugan”.

– Det är tre fantasifulla, kreativa och välbyggda holkar som kommer göra konkret nytta för fåglarna. Tack vare dessa och alla andra fantastiska bidrag som kommit in har fåglarnas situation och den biologiska mångfalden återigen fått uppmärksamhet, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Här är vinnarna i SM i fågelholk 2023:

De tre vinnarna: Hjalmar Strömerskolan i Strömsund, Högsätra skola på Lidingö och Västerhaninge Montessoriskola.

Bild: Naturskyddsföreningen

Årskurs 7–gymnasiet:
Klass BA3 på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund för bidraget ”Sommarstugan”. De fick 37 procent av rösterna i sin kategori.

Årskurs 4–6:
Klass 6 på Västerhaninge Montessoriskola för bidraget ”Snickarbyn”. De fick 61 procent av rösterna i sin kategori.

Förskoleklass–årskurs 3:
Klass 2 på Högsätra skola på Lidingö för bidraget ”Skog”. De fick 30 procent av rösterna i sin kategori.

Enligt Naturskyddsföreningen är det brist på hålträd för fåglar att bygga bon i. Det beror på att skogsbruket tar bort lövträd och inte låter träden bli gamla. Det är därför Naturskyddsföreningen håller SM i fågelholk, för att ge boende till fåglarna i skogar som har brist på gamla träd som fåglar kan bygga bon i.

– Att bygga och sätta upp en holk är ett konkret sätt att hjälpa fåglarna, säger Johanna Sandahl.

Upplagd text: Barbro Ericson

Foto: Naturskyddsföreningen

affarsnyttnorr