Susann Hansson kommunalråd Strömsund. Arkivbild.

Strömsunds kommun är inte unik – pengar fattas var stans

nyheter

2023-05-24 Det råder stor brist på pengar i Strömsunds kommun men de är inte ensamma om den saken. Indragningar, uppsägningar och andra försämringar väntas i många kommuner på grund av pengabrist. Strömsund saknar runt 30 miljoner för en budget i balans.

 

Kommunalråd Susanne Hansson uppgav för SVT Nyheter Jämtland under tisdagen om det svåra läge som råder inom Strömsunds kommun. Men den här kommunen är inte ensam om att se över en dålig ekonomi, hela landet är drabbat, men det gör ju inte saken bättre.

Om verksamheten inom kommunen skulle göra samma saker nästa år som görs idag så fattas 30 miljoner kronor i budgeten.  Förklaringen till att det blev vinst med 39 miljoner kronor under 2022 var på grund av ett antal sena statsbidrag. Däremot redovisade verksamheten på ett minus av runt 8 miljoner kronor.

Hela landet har i sin helhet drabbats av ekonomiska problem, bland annat på grund av ökade livsmedelspriser, drivmedelspriser och elkostnader, men man kan säga, priser överlag har ökat. Samma dilemma över hela landet, som sagt.

När vi drabbades av den utbredda coronapandemin fick landets kommuner stor stöttning med extra bidrag från Staten, men idag ser inte staten ut att vilja hjälpa till med ekonomiskt stöd, vilket borde ske med tanke på rådande kostnadsökningar över lag som  drabbar kommuner och enskilda hårt. Då måste man uppmärksamma alla barnfamiljer som kommer i svåra ekonomiska situationer.

Affärsnytt Norr har tidigare skrivit om hur besvärligt det är för Strömsunds kommun, att klara fortsatt verksamhet utan allt för stora åtstramningar. Man har nämnt hur organisationen inom skolorna ses över men det slutar inte där.  Susanne Hansson uppger att nu gäller att tänka om och tänka nytt. En styrgrupp har tillsatts för att se över hur kommunen ska klara den ekonomiska framtiden.

Strömsunds kommun är inte unik – pengar fattas var stans, men det är ingen tröst i bedrövelsen.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

 

 

 

affarsnyttnorr