Foto från tidigare tillfälle: Eon

Strömlöst och hopplöst för många Eon-kunder

nyheter

2023-01-24 Det är en besvärlig vinter med mycket snö och nedfallna träd och Eons kunder har drabbats av många och långa strömavbrott. Senaste dygnet drabbades runt 1000 kunder i Strömsunds kommun igen.

 

 Runt 03.20 registrerades de första strömavbrotten för dygnet och det drabbade 409 kunder i området runt Aldernäset och Hoting.

Servicetekniker kallades för att felsöka och var på plats vid 04.35 på tisdagsmorgonen för att påbörja sitt arbete. Vid 05-tiden var felet hittat och åtgärdat.

Vid 05.15-tiden gick strömmen för 674 abonnenter kring tätorten och vid 8-tiden hade antalet utan el minskat till 366 kunder.

Det stora problemet för Eon är att snön lägger sig i träden och sedan faller ner på ledningarna. Enligt Lena Berglund som är regionchef hade Eon helikopter som besiktigade ledningarna och de kunde identifiera 300 anmärkningar där de flesta fall var träd som fallit över ledningar.

Helikoptern flög över Eons område i Strömsunds kommun, Dorotea kommun och Sollefteå kommun.

Eon har nedgrävda ledningar inne i städer och byar, medan ytterområden har luftburna ledningar. Ett arbete har gjorts för att säkra dessa så att de fungerar även när ett träd lagt sig mot ledningar. Men det finns fortfarande sträckor där ledningarna inte isolerats och därmed är känsligare. Lena Berglund uppger att de har ett stort arbete framför sig.

Fortfarande vid 10-tiden hade 326 kunder inte fått tillbaka strömmen.

Ingen prognos har angivits för när strömmen beräknas vara tillbaka där enligt Eon.

Text: Barbro Ericson

Foto: Eon

affarsnyttnorr