Bild är inte från Gärdnäs men Äspnäs.

Smittad fisk förorsakar att 700 ton måste slaktas

nyheter

2024-07-3 Fisksjukdomen BKD har upptäckts vid fiskodlingen i Gärdnäs Ströms Vattudal och nu uppges att Vattudalens Fisk måste slakta omkring 700 ton fisk. Det är jordbruksverket som fattat beslut om åtgärderna för att förhindra spridning till den vilda fisken.

Oron ligger i att njursjukdomen BKD sprids från kassodlingen ut till den vilda fisken i sjön. Det här är sjätte gången som man upptäckt utbrott i fiskodlingen enligt Länsstyrelsen.

BKD, bakteriell njurinflammation, kan drabba laxfisk och går inte att bota. Sverige har ett utrotningsprogram mot BKD när den drabbar fisk i Sveriges inland. Det innebär att när smittan konstaterats på en fiskodling ska fisken där slaktas ut och anläggningen saneras. I det här fallet rör det sig om 703 ton regnbågslax i Gärdnäs efter att prover togs i våras och provsvaren visar på BKD.

Uppkomsten till njursjukdomen beror enligt biologerna på att vattentemperaturen är hög, närmare 20 grader, och då mår inte laxfisken harr, öring och röding bra.

Senast den 3 juli ska den första andelen av den smittade fisken vara slaktad. Resten av avlivningen sker senare.

Vi söker Nathalie Biguet, hållbarhetschef  på Vattudalens Fisk, men det uppges i växeln att hon är upptagen, ”nerringd” men hon kommer att höra av sig.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr

Kommentarer är avstängda.