Sköt jaktkamrat i benet under björnjakt

nyheter

2024-02-16 Under pågående jakt i ett lag norr om Strömsund sköt en jägare ett skott för att döda en björn. I stället blev det ett skott som träffade jaktkamraten i benet och fara för hans liv var akut. Nu har Tingsrätten i Östersund sagt sitt.

Det visar rättsintyget över jaktkamratens skador. Skottet gav enligt åtalet mannen en omfattande sårskada, med flera underliggande skador på muskler. Han ska dessutom fått en fraktur på vänster skenben och varit i risk för att förblöda.

Det var när den åtalade mannen skulle avlossa ett skott under björnjakten 2021 som kulan i stället träffade en man ur jaktlaget. Vapnet han använde var ett kulgevär med kaliber 9,3.

Åklagaren anser att skytten inte varit tillräckligt uppmärksam och därmed åsidosatt de aktsamhetsregler som gäller vid jakt och hantering av skjutvapen. Enligt jaktlagets egna policys får ett skott inte avlossas mot ett mål om det inte kan identifieras fullt ut, har jaktledaren uppgett i förhör.

Mannen, som är i 35-årsåldern, åtalas nu i Östersunds tingsrätt för grovt vållande till kroppskada. Han har medgett att han skjutit skottet, men förnekat brott. I bevisföringen finns bland annat fotografier från den misstänkta brottsplatsen, rättsintyg och den rekonstruktion polisen gjort av händelsen.

Den åtalade mannen är inte hemmahörande i länet.

Text: Barbro Ericson

Foto: Privat

affarsnyttnorr