Bilden tagit vid annat fillfälle.

Skogsbrand utanför Hoting på tisdag eftermiddag

nyheter

2024-05-29 På tisdag vid 18-tiden larmades om en skogsbrand på Flärkberget utanför Hoting. Branden spred sig och flera styrkor larmades till platsen samt helikopter efter Räddningstjänstens begäran om hjälp av myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det var en person som ringde in till SOS vid 18-tiden på tisdag om brandlukt som kom från ett område utanför Hoting, närmare bestämt var platsen Flärkberget. Två enheter skickades ut från Räddningstjänsten men beordrade under kvällen in enheter från tre olika stationer, uppger Sandra Nordlund samordnare på SOS Region Mitt Norrland vid 10-tiden på onsdag.

Branden är fullt utvecklad där det finns både ungskog och gammal skog  på en yta av 100 gånger 300 meter, så det är en stor brand.  Brandplatsen kunde lokaliseras tack vare att brandflyg fanns i Junsele och kunde därför snabbt kontrollera vart det brann.

Till en början var spridningen långsam men så småningom tog elden fart och spred sig och vid 20-tiden fick Räddningstjänsten begära förstärkning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i form av en helikopter för hjälp att vattenbomba det eldhärjade området. Då ska branden ha uppnått en yta av 450 gånger 500 meter och det brann också i trädtopparna.

Strax innan klockan 21.00 jobbade Räddningstjänsten med att släcka branden och arealen uppskattas till tre hektar som ägs av både SCA och privat markägare. Hur branden har uppstått är oklart.

MSB:s helikopter hade då gjort sitt vattensläpp och ytterligare en hade kallats till brandområdet. Vid 00.30 ansåg Räddningstjänsten att deras släckningsarbete var klart och överlämnade efterkontrollen till markägarna.

På onsdag klockan 10.00 kommer Räddningstjänsten att skicka ut en styrka för att kontrollera att branden inte ligger och pyr någon stans, uppger Sandra Nordlund SOS.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr