Robin Bryntesson i mål efter en cykeltävling.

Robin Bryntesson upphör aldrig att överraska

nyheter

2023-01-21 Skidstjärnan Robin Bryntesson från Rossön har genom åren överraskat omgivningen med dråpliga påhitt. Bland annat jippon för att samla pengar för diabetesforskning. Men nu överträffar han sig själv och verkligheten.

Solstrålen och charmtrollet Robin Bryntesson från Rossön är en skidstjärna som man följt genom åren. Som tillexempel vid sprinttävlingar i Slottsbacken i Stockholm som fick TV-tittarna från ”hemsockna” att hålla andan i spännande uppgörelser.

Men nu blir det något utöver det vanliga. Robin Bryntesson kommer att åka Vasaloppet den 5 mars, nio mil på skidor baklänges. Man kan ju undra om det är ett skämt men så är inte fallet.

Han kommer att pröva på den här krävande bravaden ”ledsagad” av ett antal andra skidkompisar för att själv bli hjälpt med att orientera sig i spåret, uppgav han till P4 Jämtland på fredag.

Det här är ännu en stor satsning för att samla pengar och hjälpa till i samhället men nu har han som mål att hjälpen skall gå till utsatta människor i Ukraina. Om inte Robin klarar de nio milen så kommer ändå varje kilometer att räknas men ju längre han kommer i ”Fädrens spår” blir insamlingen större.

Ja det här är absolut den största utmaningen han utsätter sig för och vad Robin själv vet så är det ingen annan som har testat den här stora grejen. Att åka med skidbrättena bakåt, att skida med ryggen i färdriktningen och inte använda sig av någon ”backspegel” för att se spåret. Han litar till fullo på sina kompisar att de kan lotsa honom hela vägen fram till mål.

Robin har som sagt engagerat sig själv och andra under många år för att hjälpa till att samla pengar till Cancerfonden och  Diabetesfonden för att bidra till forskning för att ge framtida hjälp till drabbade barn i första hand. Han har själv drabbades av diabetes för flera år sedan och inser värdet av att föra forskningen framåt.  Man hans diabetes har inte satt några hinder för Robin.

Han har cyklat genom Sverige,  han har sprungit och åkt skidor och haft orienteringsgrupper för barn. Allt för den goda sakens skull.

Under en Guldälggala i Strömsund för några år sedan auktionerade han ut en mössa som publiken fick bjuda på. Därmed fick han in några extra tusenlappar som skulle ges till Cancerfonden.

Att åka Vasaloppet baklänges är givetvis förenat med en unik teknik, styrka och en vilja av stål.  Det här blir ett strapatsrikt äventyr men som knappast Robin ger upp i första taget.  Huvudsaken är att det genererar pengar till utsatta människor och god forskning.

Lycka till Robin och med all säkerhet kommer strålkastarskenet att falla på dig när det blir dags för Vasaloppet mellan Sälen till Mora den 5 mars.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr