Foto: Vattudalens Fisk AB

Vad som händer vid fiskodlingen i Gärdnäs

nyheter

2024-07-5 Efter uppgifter att fisk vid kassodlingen i Gärdnäs drabbats av BKD en obotlig njursjukdom ställs många frågor om faran att den fria fisken i Vattudalen drabbas. Det blir bakslag för ägaren Vattudalens Fisk när produktionen stoppas upp och farhågor bland privatpersoner sprids som ringar på vattnet. Nathalie Biguet på företaget ger oss lite inblick i verksamheten och hänvisar också till bifogad länk med faktauppgifter.

Nathalie Biguet, Vattudalens Fisk uppger att verksamheten kommer att fortsätta. Hur stor den ekonomiska skadan blir totalt får vi inte svart på vitt på förrän om cirka 2 år. Det är givetvis en direkt förlust för den mindre fisken som avlivats och kasserats.

-Fisken avlivas med ett veterinärföreskrivet medel och blir till biogas. Under tomperioden förlorar vi även möjligheten för utsättning av ny fisk och just nu är det vår högsäsong i Strömsund, berättar Nathalie Biguet, Vattudalens Fisk. Hon fortsätter:

-Den större fisken som är tillräckligt stor för att säljas vidare för matfisk kommer att göra det. Bakterien är ingenting som påverkar fiskens kvalitet eller människa att konsumera. Läs nedan kunskapssammanställning generellt om BKD som är framtagen av branschorganisationen Matfiskodlarna. Dom har även nyligen släppt ett program om svensk uppfödning av fisk https://matfiskodlarna.se/ som är väldigt givande om man vill ha lite mer saklig information.

Verksamheten i Strömsund genererar i dagens läge cirka 30 arbetstillfällen inkluderat sommarpersonal, berättar Nathalie Biguet vid Vattudalens Fisk.

Text: Barbro Ericson

Foto: Vattudalens Fisk

affarsnyttnorr

Kommentarer är avstängda.