Arkivbild Ida Östlund.

Nu får Ida Östlund grönt ljus att vandra i fjällen

nyheter

2023-06-28 I november i fjol skrev vi om Ida Östlund från Strömsund, som är blind, planerade långvandring med sin ledarhund i fjällvärlden. Tyvärr stötte det på problem när samebyn sa nej men som nu har ändrat sig och vandringen blir av, enligt Norr Media.

Ida Östlund, född och uppvuxen i Strömsund, är blind men en tuffing som få och att vandra i fjällen är ett stort intresse och i höstas gick hon ut och sökte Långvandringssällskap för sommaren 2023. 

Allt hörs ha gått bra i planeringen men så satte Sirges sameby käppar i hjulet för de ville inte att Ida med ledarhund skulle få vandra i de ren-täta områdena på Padjelantaleden. Men nu har Samebyn ändrat sig och vill låta Ida uppleva området som hon tänkt sig, uppger Norr Media.

Så här skrev Ida Östlund i november 2022 som vi återgav: 

”Hej vandrare! Sommaren 2023 har jag 3 månaders ledighet och vill försöka mig på att gå så långt som möjligt av den svenska fjällkedjan. Jag är blind och behöver därför sällskap. Jag har vandrat en del de senaste åren och jag går mellan 15 och 25 km per dag beroende på terräng.

Kanske är du också sugen på att göra en längre vandring och vill ha sällskap, kanske vet du någon annan som skulle kunna vara det, kanske du är någon som vill hjälpa någon att förverkliga en livsdröm eller kanske är du någon som gillar utmaningar generellt eller kanske är det något helt annat som skulle göra att du skulle tycka att vandra med en fjällälskande jämtlänning med mycket driv och ytterst bristfällig syn vore en bra idé”.

Då, när vi skrev om Ida Östlund så sökte hon ett sällskap på sin vandring i fjällen och nu är hon mitt uppe i äventyret. Hoppas få höra något från Ida och hennes stora äventyr till fjälls.

Text: Barbro Ericson

Foto: Privat

affarsnyttnorr